L'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos (EFE)
L'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos (EFE)
Barcelona

El Parlament demana recusar el president del TC i un altre magistrat en considerar-los parcials

La mesa del Parlament ha acordat presentar un escrit de recusació contra Pérez de los Cobos i el magistrat González-Trevijano per falta d'imparcialitat

RedaccióActualitzat

El Parlament català ha aprovat aquest dijous al vespre presentar un escrit de recusació contra el president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, i contra el magistrat Pedro José González-Trevijano perquè s'abstinguin d'intervenir en els recursos sobre la consulta del 9-N.

Els portaveus dels grups parlamentaris de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han signat aquest migdia una petició formal a la mesa del Parlament perquè es reuneixi amb caràcter extraordinari i aprovi presentar l'escrit de recusació davant el TC, perquè qüestiona la imparcialitat dels dos magistrats per la seva militància en el PP o la seva afinitat ideològica amb aquest partit.

Pérez de los Cobos havia militat al Partit Popular entre els anys 2008 i 2011 i aquesta circumstància serveix al Parlament català per tornar a demanar que se l'aparti de les deliberacions sobre el procés pel dret a decidir. La cambra catalana ja el va recusar quan el TC va tombar la declaració de sobirania.

Els grups creuen, com aleshores, que el president de l'alt tribunal no és imparcial, però aquest argument ja el va descafeïnar el Constitucional en rebutjar l'anterior recusació. La va desestimar entenent que l'obligació d'"imparcialitat" que la llei imposa als seus magistrats no equival a "neutralitat".

El mateix argument va valdre per rebutjar la recusació del magistrat Pedro José González-Trevijano, que també es va cursar el març passat en el marc de les deliberacions sobre la declaració de sobirania. Ara el Parlament insisteix a apartar-lo de les consideracions sobre els recursos contra la suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria.

Declaracions polèmiques

Francisco Pérez de los Cobos  és extremadament crític amb el nacionalisme català. Ho demostra al seu llibre "Parva memoria", publicat per l'editorial Tirant lo Blanch l'any 2006. El president del TC hi diu, per exemple: "Quanta mediocritat tapen les banderes!" i que "potser es van inventar per això". El nou president del Tribunal Constitucional també afirma al seu llibre que "els diners són el bàlsam racionalitzador de Catalunya" i que "No hi ha a Catalunya acte polític que es preï sense una o diverses manifestacions d'onanisme".

Anar al contingut