El diputat d'ERC Pere Aragonès
El diputat d'ERC Pere Aragonès (Foto: ACN)
Barcelona

El Parlament demana al govern que negociï amb l'Estat una ampliació de l'objectiu de dèficit de fins a l'1,7%

El Parlament ha aprovat una moció per demanar al govern que negociï amb l'estat espanyol l'ampliació de l'objectiu de dèficit de la Generalitat per aquest any com a mínim un punt més que el 0,7% del PIB fixat. La moció, que ha proposat Esquerra, ha estat aprovada amb l'únic suport total de CiU i parcial d'Iniciativa.

RedaccióActualitzat
El Parlament ha aprovat una moció per demanar al govern que negociï amb l'estat espanyol l'ampliació de l'objectiu de dèficit de la Generalitat per aquest any com a mínim un punt més que el 0,7% del PIB fixat.

El diputat republicà Pere Aragonès, que ha estat l'encarregat de presentar la moció, assegura que l'objectiu del 0,7% no és conseqüent amb la llei d'estabilitat espanyola i que amb el punt de més que li tocaria a la Generalitat es disposaria de 2.000 milions més. Aragonès ha assegurat que a la Generalitat li correspondria un 1,7% del PIB si es manté l'actual objectiu del 4,5% del PIB per al conjunt de l'estat espanyol i "si s'amplia s'hauria d'ampliar en la mateixa proporció". "És complir els acords i, per tant, com més amplada del pressupost, menys s'han d'estrènyer el cinturó els ciutadans de Catalunya", ha manifestat.

En el seu discurs al Parlament, Aragonès, que ha recordat "els continus incompliments dels compromisos de l'Estat adquirits amb Catalunya", ha denunciat "la injustícia que suposa que el govern espanyol, que no gestiona els serveis del benestar a Catalunya, disposi d'un marge d'endeutament més ample i que, en canvi, imposi a la Generalitat un objectiu de dèficit del 0,7%, un sostre molt restrictiu per a l'administració que gestiona els serveis de l'estat del benestar".

Només CiU ha donat suport a la moció d'Esquerra al seu conjunt. Iniciativa-Esquerra Unida ho ha fet parcialment i la resta de grups han votat en contra o s'han abstingut, com és el cas del PSC. El portaveu Maurici Lucena ha justificat la seva abstenció: "Estem d'acord amb tot el que diuen, però també sabem que vostès diuen tot això per justificar dues coses principalment: una presentació tardana dels pressupostos i després que aquest hauran de donar suport dues vegades a uns números molt restrictius".

El ple del Parlament ha aprovat dos punts més d'una altra moció del PSC sobre privatitzacions, un d'ells referit a la privatització del CAP de l'Escala i l'altra perquè el govern doni explicacions a la cambra de les reformes proposades de l'ICS i de l'Hospital Clínic abans de presentar els pressupostos d'aquest any.



Anar al contingut