El ple del Parlament de Catalunya, aquest dimecres quan ha votat a favor de canviar l'ordre del dia (ACN)
El ple del Parlament de Catalunya, aquest dimecres quan ha votat a favor de canviar l'ordre del dia (ACN)
Barcelona

El Parlament insta el govern a acusar CDC en el cas Palau amb JxSí dividit

La mesa ha proposat una excepció al reglament del Parlament que permetés incloure en la sessió d'aquest dimecres el debat proposat per la CUP i CSQEP i el ple ho ha aprovat per unanimitat; ERC hi ha votat a favor i el PDeCAT s'ha abstingut

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres amb una àmplia majoria reclamar al govern que forci que el Palau de la Música acusi Convergència al cas Palau. Les dues resolucions, presentades per la CUP i per Catalunya Sí que es Pot, CSQP, han tingut pràcticament els mateixos vots afirmatius, 102 i 103 respectivament, amb els vots de PSC, la CUP, el PP, Ciutadans, ERC, Demòcrates i alguns independents de Junts pel Sí.

Pel que fa a les abstencions, han estat 30 i 29, corresponents als diputats del PDeCAT, i també hi ha hagut vots en contra, 2 i 3 respectivament. Aquests vots han estat d'alguns independents de Junts pel Sí, com és el cas de Germà Bel. Bel ho ha justificat en la seva intervenció al ple perquè, segons ha dit, les propostes de resolució reclamaven al govern actuar contra CDC al cas Palau a través del Consorci del Palau de la Música i ell hauria votat a favor de reclamar-li que ho fes directament.

Una ofensiva que ha obligat ERC i PDeCAT a posicionar-se

Amb els resultats d'aquesta votació, de moment, té èxit l'ofensiva parlamentària per intentar forçar el govern de Carles Puigdemont a acusar Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, de finançament irregular en el judici del cas Palau. Aquest dimecres al matí, la mesa del Parlament havia acceptat a tràmit les dues propostes de resolució d'urgència presentades per la CUP i CSQP.

Per poder debatre-les i votar-les aquest mateix dimecres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha proposat escurçar el període en què es poden presentar esmenes a les propostes, de set dies a una hora i mitja. El ple ha aprovat aquesta excepció amb el vot afirmatiu de tots els diputats de la cambra, de manera que s'ha pogut fer el debat un cop acabada la sessió de control al govern dels dimecres.

ERC ha decidit aquest matí votar-hi a favor

Poc després de començada aquesta sessió, Esquerra Republicana de Catalunya ha fet públic que els seus diputats, integrats a Junts pel Sí, votarien a favor que es reclami al govern que acusi CDC en el cas Palau. En un comunicat, el partit ha explicat que la decisió l'han presa aquest mateix dimecres al matí la seva executiva ampliada, i no ha fet cap referència al cas Palau:

"L'executiva ampliada d'Esquerra Republicana, reunida aquest matí a les 8.30 a la seu nacional amb presència de la majoria de diputats del Parlament de Catalunya, ha decidit de manera unànime, en relació amb la votació d'avui al Parlament, perseguir tots els casos de corrupció i arribar fins al final de manera inequívoca."

Conflicte obert entre els integrants de Junts pel Sí

Aquesta decisió ha xocat frontalment amb l'anunci fet aquest dimarts per la portaveu del govern, Neus Munté, que va assegurar, just després de la reunió setmanal de l'executiu català, integrat per membres de Junts pel Sí, majoritàriament del PDeCAT i d'ERC, que, de manera "consensuada" i per "unanimitat", el govern mantindrà la seva postura i no acusarà CDC.

El PDeCAT s'abstindrà

Per la seva banda, el PDeCAT, hereu de CDC, ha anunciat poc després que els seus diputats, elegits en les llistes de Junts pel Sí, s'abstindrien en aquesta votació. Ho han justificat com una mostra de "lleialtat a tot el govern" i afirmen que no hi han votat en contra perquè ells "no són Convergència".

 

ARXIVAT A:
Cas Palau
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut