Pristina

El Parlament de Kosovo inicia la sessió extraordinària en què declararà la independència

El Parlament de Kosovo ja ha iniciat a Pristina la sessió extraordinària per declarar, de forma unilateral, la independència de la província de Sèrbia. La cambra haurà de donar, a més, la seva aprovació als símbols estatals del nou país, que comptarà amb una sobirania limitada i tutelada. El protocol acordat preveu que sigui el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, un exlíder guerriller, qui llegeixi la declaració d'independència davant els diputats i que després sigui votada.

Actualitzat
Mentrestant, els habitants de Pristina s'han llançat al carrer per anticipar-se a les celebracions per la independència gairebé al mateix temps que arribava a la ciutat el primer grup de la missió enviada per Brussel·les. De sobte, han aparegut centenars de banderes albaneses, milers. Les tenien guardades a casa només per a aquesta oportunitat. També banderes nord-americanes, l'aliat de sempre. Per a la majoria albanesa de Kosovo, les barres i estrelles són el seu segon símbol. Ningú no oblida que va ser la Casa Blanca la més compromesa en la lluita contra el règim nacionalista serbi de Slobodan Milosevic.

Entre tanta alegria, també gestos de menyspreu per Sèrbia, el país al qual han estat vinculats durant l'últim segle. Els insults contrasten amb la voluntat del govern kosovar de reconciliar les dues grans comunitats del país.

Kosovo s'emancipa encara amb molts dubtes, ruïna econòmica, màfies i una seguretat molt precària. Massa responsabilitat, però per ara tothom sembla coincidir que són instants per deixar-se endur per l'experiència única de sentir la joia col·lectiva.

Sèrbia també surt al carrer


Per expressar el rebuig a la independència de Kosovo, un miler de serbis s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a la seva capital, Belgrad. No accepten la pèrdua d'un territori que veuen com el bressol de la seva cultura i la seva religió. I en consideren la Unió Europea un dels principals responsables.

Els manifestants s'han congregat davant l'ambaixada d'Eslovènia, país que té la presidència de torn de la Unió. Allà han llegit un manifest que critica el suport comunitari a la independència de Kosovo i titlla d'il·legal la imminent arribada d'una missió civil europea.
Anar al contingut