Barcelona

El Parlament de Catalunya convalida amb els vots del tripartit el decret de les mesures per reduir el dèficit

Amb els vots favorables del tripartit i el rebuig de la resta de grups, el Parlament de Catalunya ha convalidat aquest dimecres el decret de les mesures per reduir el dèficit públic fins al 2,4% del PIB aquest any. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha defensat la retallada que suposa, entre d'altres, la reducció de sou dels funcionaris, menys inversió en obres públiques i l'augment d'impostos. Castells ha acusat l'oposició per fer "demagògia". Mentrestant, des de CiU, el diputat Antoni Fernàndez Teixidó argumenta el rebuig del seu grup en el fet que s'incrementin els impostos. Ha afegit que és la "retallada de drets socials més gran des que hi ha hagut el restabliment de la democràcia".

Actualitzat
El Parlament de Catalunya ha convalidat aquest dimecres el decret de la Generalitat per reduir el dèficit fins al 2,4% del PIB aquest any i fins a l'1,3% del PIB l'any 2011. La convalidació ha tirat endavant amb els vots favorables dels grups que integren el tripartit i els vots en contra de CiU, el PP i Ciutadans.

Intercanvi de retrets entre govern i oposició

El debat ha estat intens i hi ha hagut un intercanvi de retrets entre govern i oposició. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha defensat les mesures que, entre d'altres, preveuen una rebaixa de sou del 5% de mitjana per als funcionaris i una reducció també en les empreses públiques, menys inversió en obra pública i un increment de l'impost de transmissions patrimonials i de l'IRPF per a les rendes superiors als 120.000 euros.

Castells ha descrit el decret de "rigorós i ambiciós" i ha acusat CiU de fer demagògia quan diuen que estan d'acord a reduir el dèficit públic però no en les mesures que preveu el decret. A més els retreu que no hagin proposat mesures alternatives i que amb la seva abstenció hagin propiciat que la retallada prevista per l'executiu espanyol s'aprovés, mentre que a Catalunya hi voten en contra.

De la seva banda, el diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó rebutja les mesures perquè diu que suposa retallar drets socials. Fernàndez Teixidó ha lamentat que "funcionaris, pensionistes i la classe mitjana" paguin, ha dit, "la incompetència del govern socialista". El diputat ha argumentat el "no" del seu grup perquè les mesures del govern català inclouen una pujada d'impostos.

Des del PP, el diputat Enric Millo ha acusat el govern de fer "seguidisme" de l'executiu de Zapatero, mentre que des de Ciutadans, Albert Rivera, ha valorat el decret d'"incoherent". El decret no es tramitarà finalment com a projecte de llei com demanava CiU.

Delegats sindicals protesten a fora

Coincidint amb el ple del Parlament, a l'exterior de la cambra s'han concentrat un centenar de sindicalistes contraris a les retallades de sous que preveu el decret que avui es convalida a la cambra. S'han viscut alguns moments de tensió quan alguns manifestants han saltat les barreres de protecció i han bloquejat la sortida del cotxe oficial de la consellera Montserrat Tura.

El ple del Parlament per convalidar el decret que preveu mesures per retallar el dèficit arriba l'endemà de la vaga de funcionaris i empleats públics que, a Catalunya, segons els sindicats va tenir un seguiment del 75% i segons el govern, de l'11%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut