El text pactat per les dues formacions inclou la voluntat de buscar d'aquí a l'abril una eina que les substitueixi.
El text pactat per les dues formacions inclou la voluntat de buscar d'aquí a l'abril una eina que les substitueixi.
Barcelona

El Parlament crea una comissió per estudiar l'ús de pilotes de goma

Tots els partits, tret del PP, han donat suport a la iniciativa, que neix amb polèmica perquè el nom de la comissió no fa referència explícita a les bales, com han demanat ICV-EUiA i PSC, sinó al "material antiavalots en esdeveniments de masses".

RedaccióActualitzat
El Parlament ha aprovat la creació d'una comissió per estudiar l'ús de pilotes de goma per part de les forces de seguretat. Tots els partits, tret del PP, han donat suport a la iniciativa, que neix amb polèmica perquè el nom de la comissió no fa referència explícita a les bales, com han demanat ICV-EUiA i PSC, sinó al "material antiavalots en esdeveniments de masses". La proposta que Iniciativa havia presentat amb la referència a les bales no ha prosperat perquè ERC s'hi ha abstingut.

La comissió arriba després de la controvèrsia per l'ús de bales de goma en manifestacions, que té com a cas més recent el d'Esther Quintana, que va perdre un ull a la manifestació de la vaga general del novembre suposadament a causa d'un d'aquests projectils.

El diputat de CiU Lluís Guinó ha tret ferro a la polèmica del nom amb l'argument que el que compta és "la predisposició del govern a escoltar totes les parts". La diputada d'ERC Gemma Calvet ha demanat que "reactualitzi el concepte de seguretat" i ha recordat que diverses institucions internacionals han recomanat no fer servir aquestes bales.

Més contundents han estat Iniciativa i la Candidatura d'Unitat Popular. L'ecosocialista Jaume Bosch ha demanat que la comissió "revisi el paper de la Brigada Mòbil" i posi fi a "l'obsessió repressiva" de l'exconseller d'Interior Felip Puig. I un dels grups més actius contra les bales de goma, la CUP, ha lamentat que el Parlament "va tard" perquè en els últims dotze anys, nou persones han quedat ferides per aquesta arma.

Per part del PSC, Xavier Sabaté també ha criticat les "polítiques de repressió" a les manifestacions, mentre que C's ha demanat que els Mossos contribueixin a "fomentar la convivència pacífica".

Només el PPC ha votat contra la comissió i ho ha justificat dient que la policia ha de tenir els "mitjans necessaris" per garantir la seguretat.
Anar al contingut