Barcelona

El Parlament convoca junta de portaveus sense que el PP s'hagi constituït com a grup

Forcadell demana al PPC que, si no han pogut constituir-se com a grup parlamentari, designin un representant per assistir a la reunió

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per a aquest dimarts, a un quart d'onze del matí, una junta de portaveus ordinària sense que el PP estigui constituït com a grup i, per tant, no hagi designat oficialment un portaveu parlamentari. Forcadell, que aquest dilluns, s'ha reunit amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'Ajuntament, no ha volgut fer declaracions sobre la convocatòria: "D'això, en parlarem demà", ha dit.

Els portaveus de la resta de grups han estat informats de la celebració de la trobada, que, segons informa la cambra catalana en el seu web, s'ha convocat 15 minuts després de la reunió setmanal de la mesa del Parlament.

En un comunicat del Parlament, s'assegura que la presidenta Carme Forcadell ha convocat la junta de portaveus perquè la mesa sàpiga el seu criteri en relació amb les sol·licituds de reconsideració de C's i del PSC sobre l'acord d'admissió a tràmit de la proposta de resolució sobre l'inici del procés polític a Catalunya.

 

Forcadell ha demanat al PPC que, si no han pogut constituir-se com a grup parlamentari, designin algun representant per assistir a la reunió.

Els partits es posicionen

El fet que el PPC encara no s'hagi constituït com a grup ha bloquejat, de moment, la tramitació de la proposta de resolució independentista presentada per JxSí i la CUP, ja que per convocar el ple en el qual s'ha de debatre el text cal una reunió de la Junta de Portaveus. Forcadell considera que això no és cap impediment, però els populars han posat el crit al cel i ja han anunciat que presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra Forcadell per un pas que consideren il.legal A banda del recurs, el PP ha anunciat també que no pensa anar a aquesta Junta de portaveus.

En la mateixa línia, s'ha pronunciat el PSC. Molt contundent, la candidata a les eleccions del 20 de Desembre, Carme Chacón, ha avançat també la presentació d'un recurs d'empara i una trobada per evitar de totes totes la reunió de la Junta de Portaveus. 

La cap de l'oposició, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, també ha avançat que intentaran evitar jurídicament la reunió, tot i que si, finalment, se celebra la junta de portaveus, admet que hi assistiran.

Iniciativa per Catalunya Verds acusa Forcadell de forçar el reglament en convocar la junta de portaveus sense que el grup parlamentari del PPC s'hagi constituït. Tot i defensar que "cal fer les coses de forma correcta", la nova portaveu de la formació, Marta Ribas, ha dit que Catalunya Sí que es Pot, en el qual està integrat ICV, hi assistirà "per defensar les seves posicions".

A l'altre extrem, Convergència Democràtica. La seva portaveu, Marta Pascal, retreu al PP que s'entesti a voler aturar la democràcia als tribunals.
 
Per Esquerra Republicana, els moviments de l'oposició demostren només una tàctica conjunta per no deixar votar. El portaveu, Sergi Sabrià, defensa a més que la convocatòria de la Junta de Portaveus és, justament, per complir el reglament.

En qualsevol cas, la reunió d'aquest dimarts serà anòmala, ja que serà la primera vegada que es faci sense un portaveu de cada grup.

En la trobada, podria parlar-se de la tramitació de la declaració independentista, amb l'objectiu de poder convocar un ple extraordinari per debatre-la abans de la investidura, prevista per al divendres 9. Així, doncs, el ple es podria fer divendres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut