Els diputats d'EH Bildu Laura Mintegi i Julen Arzuaga durant el ple. (Foto: EFE)
Els diputats d'EH Bildu Laura Mintegi i Julen Arzuaga durant el ple. (Foto: EFE)
Vitòria

El Parlament basc proclama el dret a l'autodeterminació d'Euskal Herria

La cambra aprova, amb el suport del PNB i d'EH Bildu, un proposició de l'esquerra abertzale que defensa el dret a decidir d'Euskal Herria.

RedaccióActualitzat

El Parlament basc ha proclamat que "Euskal Herria té dret a l'autodeterminació". La cambra ha aprovat, amb els vots del PNB i d'EH Bildu, una proposició no de llei de l'esquerra abertzale que afirma que aquest dret "resideix en la potestat dels seus ciutadans per decidir lliurement i democràticament el seu estatus polític".

La declaració (a la pàgina 6) és molt similar a la que ja es va aprovar el 1990 amb els vots del Partit Nacionalista Basc, Eusko Alkartasuna i Euskadiko Ezkerra. De fet, segons explica Naiz, la principal diferència és que aleshores es parlava de "poble basc" on ara es diu "Euskal Herria". 

El text diu que els bascos han de poder decidir "el seu estatus polític, econòmic, social i cultural, ja sigui dotant-se d'un marc polític propi o compartint, en tot o en part, la seva sobirania amb altres pobles".

"El Parlament basc ratifica i proclama que Euskal Herria té dret a l'autodeterminació i que aquest dret resideix en la potestat dels seus ciutadans per decidir lliurement i democràticament el seu estatus polític, econòmic, social i cultural, ja sigui dotant-se d'un marc polític propi o compartint, en tot o en part, la seva sobirania amb altres pobles."

El Partit Nacionalista Basc i Bildu sumen 48 dels 75 escons de la cambra. El portaveu del PNB al Parlament, Joseba Egibar, ha reclamat la "paternitat del text" i ha retret a Bildu que hagi portat la declaració al ple, al·legant que el fòrum adequat seria la ponència d'autogovern constituïda fa poc a la mateixa cambra.

El PSE, el PP i UPyD han votat contra la proposta, han posat en dubte la definició jurídica del dret a decidir i s'han qüestionat quin és el futur de la ponència ara que el PNB dóna suport "al dret a decidir de la mà d'EH Bildu".

Anar al contingut