Barcelona

Aprovada al Parlament la creació de la comarca del Moianès

És el primer cop en 27 anys que es constitueix una nova comarca

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament ha aprovat el projecte de llei per crear la comarca del Moianès, que estarà integrada per 10 municipis. Ho ha fet amb 105 vots a favor, 7 en contra i 17 abstencions. En concret, Ciutadans hi han votat en contra i el PPC s'ha abstingut.

Es tracta del pas definitiu perquè el Moianès es reconegui administrativament com a comarca, que en serà la 42 de Catalunya, una iniciativa avalada per un procés participatiu amb un 80% dels vots a favor el primer cop en 27 anys que es constitueix una nova comarca, després de la creació de les del Pla de l'Estany, l'Alta Ribargorça i el Pla d'Urgell.

Durant el debat al Parlament, la vicepresidenta Joana Ortega ha defensat la viabilitat de la nova comarca. La capital del Moianès serà Moià. El seu alcalde, el diputat d'ERC Dionís Guiteras, ha justificat la necessitat de crear la comarca, que tindrà 13.000 habitants, perquè no ha pogut donar resposta a les necessitats de la gent del territori.

Un cop s'ha aprovat la creació de la nova comarca, els diputats s'han aixecat i han fet un llarg aplaudiment.

La iniciativa s'ha tramitat per lectura única, el tràmit més ràpid, de manera que el ple l'ha pogut aprovar en un sol debat, sense que els grups hi poguessin presentar esmenes a la totalitat i només 15 dies després que el govern aprovés el projecte de llei. Perquè tirés endavant només calien la meitat més un dels vots dels parlamentaris, xifra que s'ha superat amb escreix.

El Consell Comarcal del Moianès es podrà constituir després de les eleccions del 24 de maig. La nova entitat comarcal estarà integrada per localitats del Bages, Osona i el Vallès Oriental. En formaran part els municipis de Calders, Castellterçol, Castellcir, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, la capital.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut