Barcelona

El Parlament aprova una resolució per evitar que el Constitucional dicti sentència sobre l'Estatut

El Parlament ha aprovat per una amplíssima majoria la resolució que demana renovar el Tribunal Constitucional, modificar la llei del TC i que es declari incompetent amb l'Estatut. Per 115 vots a favor i 16 en contra, el Parlament ha llançat un ultimàtum que busca impedir que aquest TC decideixi sobre l'Estatut. Els partits del tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) i CiU han votat units i només PP i Ciutadans s'han desmarcat de la resolució, situació que reprodueix la mateixa foto que en l'aprovació de l'Estatut al Parlament el 2005.

Actualitzat
El Parlament ha aprovat amb els vots a favor del 87% dels diputats una resolució que demana renovar el Tribunal Constitucional.  PSC, CiU i ICV han demanat que es "compleixi" la Constitució i es procedeixi a la renovació del TC, i han advertit que "no només està en joc l'Estatut, sinó una determinada interpretació de la Constitució".

Finalment, CiU, PSC, ERC i ICV han votat junts i han proclamat la necessària "unitat" catalana per evitar una retallada estatutària, encara que s'han llançat alguns retrets derivats de la decisió d'ERC si no signa la proposta de resolució, partit que al final hi ha votat a favor.

Retrets a ERC

Durant la sessió de control d'aquest dimecres, el president d'ERC, Joan Puigcercós, i el de la Generalitat, José Montilla, han mostrat les diferències que mantenen al voltant de l'Estatut i el Constitucional. "Crec que hem de dir a la ciutadania la veritat. Aquí hi haurà una sentència que tancarà una via. President, calen respostes, avui i demà farem un pas, però serà un pas que tindrà un retorn ràpid", ha afirmat Puigcercós.

Montilla li ha replicat que "aquesta batalla per defensar l'Estatut no està perduda, estic convençut que això és el que desitja la immensa majoria de ciutadans de Catalunya, els que van votar l'Estatut i els que no, i és que aquest Parlament defensi l'autogovern". I ha afegit que l'Estatut "està viu i jo el defensaré malgrat que hi ha gent que vol ferir-lo, assassinar-lo i enterrar-lo".

El president de CiU, Artur Mas, ha afirmat que la divisió entre els socis de govern no fa cap bé al país, i ha avisat que Catalunya respondrà a una sentència adversa. "Amb l'autogovern de Catalunya no s'hi juga, i amb la voluntat del poble ratificada a les urnes, que és la màxima expressió de la democràcia, tampoc", ha advertit el president de la federació nacionalista, que ha subratllat que Catalunya "està disposada a passar a l'ofensiva".

El líder de CiU ha lamentat que ERC no signi l'acord i ha explicat que tant ell com el president Montilla han pressionat sense èxit els republicans. Mas ha afegit que pocs mesos abans de les eleccions hi ha molta temptació "d'actuar de manera partidista".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut