Abdullah Kurdi, el pare del petit Aylan Kurdi, de 3 anys, plorant al dipòsit de cadàvers de Mugla (Reuters)
Abdullah Kurdi, el pare del petit Aylan Kurdi, de 3 anys, plorant al dipòsit de cadàvers de Mugla (Reuters)
Mugla

El pare d'Aylan: "Els meus fills se'm van escapar de les mans"

La família vivia a Kobane i havia demanat asil al Canadà, però els l'havien denegat

RedaccióActualitzat

Diuen que marcarà un abans i un després en la crisi dels refugiats. L'impacte de la fotografia del cos del petit Aylan a la sorra de la platja turca de Bodrum és incontestable i diversos dirigents europeus s'hi han referit. Tot i això, els sociòlegs es preguntes si serà prou per canviar el rebuig amb que molts europeus han mirat fins ara l'arribada dels refugiats.

L'endemà de publicar-se la fotografia, el pare del nen, l'únic supervivent de la família, ha explicat el relat dels fets. Ho ha perdut tot: els seus dos fills, l'Aylan, de 3 anys, i el Galip, de 5 anys, i la seva dona, Rehan, de 35.

Ell, l'Abdullah, s'ha posat a plorar després de sortir de la ciutat de Mugla, on ara hi ha les restes de la seva família : "Els meus fills se'm van escapar de les mans."

La família vivia a Kobane, al nord de Síria, feu resistent en la guerra contra Estat Islàmic. Feia quatre anys que vivien la guerra. Havien intentat aconseguir asil al Canadà, on residia una gemana d'Abdullah, però se'ls va denegar.

Van mirar cap a Europa. Van provar de fugir i van pagar dues vegades a les màfies per portar la seva família a Grècia. Però els seus esforços van ser en va. Aleshores van pujar pel seu compte a una embarcació al costat d'altres immigrants i van llançar-se al mar.

Però l'embarcació va començar a omplir-se d'aigua i els ocupants es van posar drets, cosa que va acabar per enfonsar-la. "Sostenia la mà de la meva dona. Els meus fills se'm van escapar de les mans. Intentàvem pujar al vaixell", ha afirmat Abdullah.

"Tot eren crits i foscor. No vaig poder aconseguir que la meva dona i els meus fills em sentissin", ha explicat en la seva declaració davant de les autoritats, recollida pel diari turc "Hurriyet".

El pare ha rebut desolat ara la tan desitjada oferta d'asil per part del Canadà. Tard. I l'ha rebutjada. Vol tornar a Kobane per enterrar la seva família i quedar-s'hi.

Segons l'agència de notícies Dogan, la policia turca ha detingut quatre homes sirians sospitosos d'estar implicats en l'organització del viatge de l'embarcació que va naufragar i va provocar la mort de dotze persones, inclòs el petit Aylan, la fotografia del qual continua commocionant el món.

"Volem l'atenció del món, per impedir que coses com aquestes passin a altres", ha dit aquest home vençut per la tragèdia als periodistes, davant dels quals ha relatat que tot el que volien era "fugir de la guerra".

Anar al contingut