El paper dels Estats Units davant les independències unilaterals

El conflicte polític que es viu a Catalunya es mira amb atenció des de la comunitat internacional. És per això que tant la Generalitat com el govern espanyol busquen posicionaments d'altres països. Avui Rajoy és a Washington on espera arrencar el compromís de la principal potència mundial amb la unitat d'Espanya. Però, quin paper juguen els EUA en els processos independentistes?

Actualitzat

Davant la possibilitat que Catalunya esdevingui un estat independent caldrà saber com hi reacciona la comunitat internacional. Es miraria cap a les grans potències, com els Estats Units. És la principal potència mundial i també va néixer d'una declaració d'independència. Però això no necessàriament implica cap complicitat amb el cas català.

De fet, l'experiència nord-americana associa les independències a la guerra. Ells la van fer contra els britànics a finals del segle XVIII, i a mitjans del XIX en van fer una altra per impedir la secessió dels estats del sud.  Des d'aleshores, gairebé sempre els EUA han estat reticents a les independències unilaterals.

Sabent aquest posicionament, avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és a Washington. Té cita amb Donald Trump i espera arrencar-li el compromís amb la unitat d'Espanya. En principi és molt previsible que ho faci perquè Trump farà costat a un aliat, com és Espanya, i tampoc s'implicarà en conflictes que poden solucionar altres institucions.

Son reflexions que fa Carles Castelló-Catchot, expert en relacions internacionals d'Atlantic Council, un dels think tanks de referència als Estats Units. Aquest analista menorquí ha parlat amb TV3 i també ha explicat que una de les grans prioritats dels Estats Units és mantenir l'statu quo. De fet, tant a Escòcia com al Quebec, els Estats Units sempre han fet campanya pel "no" a la independència.

Aquest vespre Rajoy i Trump es veuran a la Casa Blanca. Es preveu que sigui una resposta diplomàcia a alt nivell en contra del referèndum d'autodeterminació. Esclar que amb Trump, res és previsible.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut