Ciutat del Vaticà

El Papa lamenta que els musulmans hagin malinterpretat les seves paraules i diu que no volia ofendre'ls

El papa Benet XVI ha lamentat i expressat el seu profund malestar pel discurs en què va relacionar l'islam i la violència i que ha aixecat les protestes del món musulmà. Benet XVI ha dit que respecta els creients de l'islam i que espera que entenguin el veritable sentit del seu discurs. Així ho ha transmès el secretari d'Estat del Vaticà. Arran de les declaracions del pontífex, nombrosos líders i països musulmans han exigit una disculpa de la màxima autoritat de l'església catòlica. Les crítiques han passat de les paraules a l'acció, amb el llançament de diversos còctels Molotov contra dues esglésies.

Actualitzat
Benet XVI ha dit que li sap greu que els musulmans hagin malinterpretat les seves paraules i que no tenia intenció d'ofendre'ls. Ho ha fet a través del nou secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, que ha dit que el Papa se sentia "extremadament disgustat" perquè les seves paraules hagin pogut ferir la sensibilitat dels fidels musulmans i que respecta la fe de l'islam. Bertone assegura que la posició del Papa "a favor del diàleg interreligiós" és "inequívoca". Però la reacció podria arribar tard.

Des d'Indonèsia a Egipte passant per l'Índia, el Pakistan i Palestina s'havia exigit que el pontífex es retractés i es disculpés. Una crisi que recorda la que va esclatar a principis d'any amb les polèmiques caricatures de Mahoma.

El primer ministre del Pakistan, Pervez Musharraf, ha declarat que cal oposar-se "a les tendències sinistres d'associar terrorisme amb islam i a discriminar els musulmans, la qual cosa està fent créixer una nefasta alienació entre Occident i el món de l'islam". El ministre d'Afers Estrangers egipci, Ahmed Aboul Gheit, ha manifestat que la declaració, "molt desafortunada", "demostra que hi ha una falta de comprensió del que és realment l'islam".

El portaveu del Consell Islàmic de la Gran Bretanya, el xeic Ibrahim Mogra, ha declarat que "mai en la meva vida de predicador he recriminat res als cristians per les croades", i que tot i formar part de la història, ara cal "mirar cap endavant". Un musulmà francès ha relacionat les manifestacions del Papa amb la línia seguida per Bush. "Qualsevol diria que és algú que prepara una croada", ha dit.

El rebuig no s'ha traduït encara en grans manifestacions al carrer, però sí que hi ha un fort malestar entre dirigents religiosos i polítics per un conflicte que creuen potencialment més perillós que el de les caricatures de Mahoma. Aquest matí, dues esglésies de Nablus, als territoris palestins ocupats, han estat atacades amb còctels Molotov, sense gaires danys.

Però que hi ha preocupació ho demostra la dura editorial d'avui del "The New York Times", en contra del Papa. El diari diu textualment que és "tràgic i perillós quan algú sembra el dolor, deliberadament o per negligència". En canvi, des d'Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha sortit en defensa de Benet XVI i ha dit que ha estat mal entès i que sempre ha defensat el diàleg entre religions.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut