Roma

El papa Joan Pau II va mantenir una amistat "intensa" amb una dona casada, segons la BBC

Un documental de la BBC treu a la llum centenars de cartes i fotografies del pontífex que mostren una amistat de més de 30 anys amb una filòsofa

RedaccióActualitzat

Centenars de cartes i fotografies del papa Joan Pau II revelen la "intensa" amistat que va mantenir amb una dona casada durant més de 30 anys, segons treu a la llum aquest dilluns un documental de la BBC. Es tracta Anna-Teresa Tymieniecka, una filòsofa americana nascuda a Polònia. La seva relació d'amistat va començar el 1973 quan Tymieniecka es va posar en contacte amb el futur papa, el cardenal Karol Wojtyla, que aleshores arquebisbe de Cracòvia, sobre un llibre de filosofia que estava escrivint.

Aleshores, ella va viatjar fins a Polònia per reunir-se amb el papa. Després d'aquesta primera trobada, van començar a enviar-se cartes. En un primer moment, les missives eren formals, però a mesura que la relació d'amistat va anar creixent, les cartes, que eren freqüents, van ser més íntimes. Es van trobar també diverses vegades, algunes amb la secretària i d'altres sols, per fer una versió ampliada del llibre de Karol Wojtyla "Persona i acció".

No només es van trobar per feina; també se'ls va veure en públic molt relaxats de vacances, passejant pel camp, a la neu o de càmping. Hi ha imatges que mostren també la visita d'ella al Vaticà.

El papa definia la seva amiga com "un regal de Déu", tot i que en el documental de la BBC no hi ha cap suggerència que el pontífex trenqués el seu vot de celibat.

Una persona que va negociar la venda de les cartes diu que Tymieniecka estava enamorada del papa. En una carta del 1976, ell va escriure una carta dient que en el darrer any buscava una resposta per a les paraules "Jo et pertanyo", que ella li havia enviat prèviament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut