Nova York

El pànic s'estén a Wall Street amb una caiguda històrica per un possible error humà

La Comissió del Mercat de Valors d'Estats Units i la Comissió de Comerç de Futurs de Matèries Primes ja han obert una investigació per esbrinar un possible error humà que hauria provocat, aquest dijous, la caiguda momentània més forta de la història del Dow Jones. Podria tractar-se d'una confusió entre milions i bilions en una ordre de venda que hauria fet perdre a la borsa 600 punts en només un quart d'hora al parquet de Nova York. També la inquietud per la situació financera de Grècia, que ha provocat una setmana negra a les borses europees, s'ha estès al parquet de Nova York. L'índex industrial de Wall Street, el Dow Jones, ha arribat a cedir aquest dijous un 9% en pocs minuts, encara que cap al final de la sessió ha moderat el descens, que s'ha situat al voltant del 4,5%. També l'índex tecnològic, el Nasdaq, ha perdut un 4,4%. Els inversors s'han contagiat del temor que Grècia acabi fent fallida si es repeteixen els aldarulls al carrer i s'arriben a suspendre les ajudes al país.

Actualitzat
Els efectes d'una possible confusió entre milions i bilions s'ha afegit al pànic sobre la situació a Grècia. Les dues situacions han provocat que, en acabar la sessió, el Dow Jones reculés un 3,20%, que l'ha situat als 10.520 punts, i el Nasdaq un 3,44%, que l'ha deixat als 2.139 punts.

El moment de davallada més intensa, però, ha coincidit amb l'emissió, a la televisió, d'imatges en directe de les manifestacions a Grècia. El Dow Jones, que durant l'inici de dijous registrava pèrdues però de poca consideració, s'ha desplomat un 9,17% i ha baixat fins als 9.869 punts.

En quinze minuts ha perdut uns 700 punts, encara que en els vint minuts posteriors n'ha recuperat 600. El més curiós és que la causa podria ser una confusió d'un agent de borsa, que hauria introduït la "b" de "billion" –milers de milions- en comptes d'una "m" de "million" –milions- en una operació. 

Segons la cadena de televisió financera CNBC, l'error hauria estat executar l'ordre de venda d'unes accions, que podrien ser les de Procter & Gamble, que han perdut de manera fulminant un 23% del valor.

Després del tancament, el Nasdaq ha anunciat que estudia cancel·lar algunes de les contractacions que s'han fet entre les 8 i les 9 del vespre, hora catalana, que és quan ha estat la pitjor caiguda.

Una caiguda tan brusca com aquesta no es registrava a Wall Street des de finals de 2008, poc després de la fallida del banc d'inversions Lehman Brothers, és a dir, en un dels punts àlgids de la recessió nord-americana.

Aquest dijous ha estat, per tant, una jornada de pèrdues generalitzades a la borsa. En el cas de l'Ibex-35, han estat superiors al 2%. 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut