El panga, un peix barat sota sospita

La decisió de Carrefour de no vendre'n a les seves botigues revifa les acusacions de contaminació associades a aquest peix que s'importa de l'Àsia

RedaccióActualitzat

És barat i no té espines, de manera que és una bona opció per a moltes famílies i també per als menjadors escolars. Això ha convertit el panga, un peix blanc que Europa importa fonamentalment del Vietnam, en un dels més menjats a Espanya. Concretament el 2015 va ser el més venut. Però aquest peix fa temps que té mala fama i està sota sospita.

 

 

El seu nom científic és Pangasius Hypopthalmus, i és un peix d'aigua dolça originari de l'extrem Orient. Fa temps que se'l cria en piscifactories amb èxit, i això ha convertit la seva producció en una indústria pròspera, ja que rendeix molt bé i s'engreixa ràpidament.

Sospites de contaminació, en el peix i també provocada per la producció

La causa de la mala fama és que aquesta producció massiva es fa en rius molt contaminats, com el Mekong del Vietnam, i hi ha hagut investigadors que han denunciat que té un alt contingut en agents tòxics com l'arsènic o antibiòtics, i que han alertat que un consum freqüent pot exposar a malalties greus.

 

 

Això ha generat molts dubtes sobre els mecanismes de control de les piscifactories on es crien, i també crítiques a l'impacte que tenen en el medi ambient d'aquests països.

Carrefour no en vendrà

La decisió de la cadena de supermercats Carrefour de no vendre'n a Espanya, França i Bèlgica ha revifat totes aquestes reticències. L'empresa ha dit que és una decisió preventiva, basada sobretot en la contaminació que provoca la seva producció, però han insistit que la qualitat alimentària és "impecable". A pesar d'això, a Catalunya, creixen les veus perquè la Generalitat el retiri dels menjadors escolars, com ja es va fer al País Basc.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut