Barcelona

El Palau Robert acull una mostra sobre la cultura vinícola a Catalunya

El vi, amb les seves connotacions culturals, industrials i gastronòmiques, és el protagonista de l'exposició "Els sentits del vi", una mostra que s'inaugura al Palau Robert de Barcelona i que es podrà visitar fins al 30 de juny del 2003. El principal objectiu de l'exposició, que ocuparà el segon pis del Palau Robert, és "mostrar la diversitat i complexitat formal i cultural que ha tingut el vi a Catalunya al llarg de la seva història", segons ha informat l'organització.

Actualitzat
Jesús Contreras, professor d'Antropologia de la Universitat de Barcelona, és el comissari de la mostra, que consta de cinc àmbits expositius. En l'àmbit "El raïm i la vinya" es mostra la diversitat del vi a Catalunya, les denominacions d'origen i la tipologia del cultiu de la vinya, i, a més a més, s'ofereixen dades sobre la incidència que la vinicultura té avui dins del context econòmic de Catalunya. Sota el títol "Esforç i enginy", aquest àmbit es dedica a les tasques agrícoles relacionades amb el cultiu de la vinya i repassa amb fotografies i documentació les nefastes conseqüències que va provocar la fil·loxera a la vinya catalana al segle XIX. Els usos socials del vi, en la mesura que "ha estat i és un producte de consum ordinari i festiu, religiós i profà, begut per serfs i senyors, rics i pobres", s'il·lustren en l'apartat "Formes de beure, formes de viure". D'altra banda, l'àrea "El vi entre el bé i el mal" posa de manifest quins han estat les interpretacions "ambigües o contradictòries, positives i negatives", construïdes al voltant del vi, així com les valoracions dels efectes de l'"ús o eventual abús" sobre la salut, la moral i la societat. L'exposició es tanca amb la mostra "Un món de sensacions", que explica quines són les qualitats olfactives, cromàtiques i sensorials dels diferents tipus de vi i promou la implicació directa del públic mitjançant recursos participatius en el tast de vi.
Anar al contingut