País Valencià / Euskadi

El País Valencià suspèn i Euskadi treu gairebé un excel·lent en la llei de dependència

El País Valencià és l'autonomia en què hi ha menys persones que reben algun servei: només el 0,8 per cent de la població. El suspens en l'aplicació de la llei ve de lluny i continua en la mateixa tònica. Contràriament, Euskadi pot presumir de ser una de les comunitats que gestiona més ajudes a la discapacitat, matèria en la qual obté gairebé un excel·lent. Un dos per cent de la població basca ja rep algun tipus d'ajuda per aquest concepte.

RedaccióActualitzat

 

La llei de dependència al País Valencià

Al País Valencià hi ha 43.000 persones dependents i 20.000 més en espera. En els últims dos anys 16.000 persones han sigut expulsades del sistema de la llei de dependència o han mort esperant el programa d'atenció. És l'autonomia en què hi ha menys persones que reben algun servei: només el 0,8 per cent de la població. El suspens en l'aplicació de la llei ve de lluny i continua en la mateixa tònica.

El cost de prestacions econòmiques és de 105 milions d'euros anuals, 21 dels quals de retroactivitat reconeguda. La de 2013 es va pagar només fa dos mesos. La de 2014 hauria de pagar-se a final d'aquest mes. La manca de liquiditat del govern valencià s'acusa també en el concepte de nòmines a cuidadors, on s'arrossega un deute de dos mesos. I això tenint en compte que des de fa un any la retallada autonòmica per aquest concepte ha arribat al 90 cent en molts casos.

A les retallades en prestacions, s'afegeix ara el copagament de serveis, que ha començat a aplicar-se. El govern valencià assegura que no deixarà fora de la cobertura del sistema cap persona que no tingui recursos. El fet és que una vintena d'ajuntaments s'oposen al copagament; entre ells el de València. Rita Barberá ha dit que les arques municipals assumiran el cost abans que no puguin fer-ho els usuaris.

La llei de dependència a Euskadi

Euskadi pot presumir de ser una de les comunitats que gestiona més ajudes a la discapacitat, matèria en la qual obté gairebé un excel·lent.  La diputació biscaïna destina cent mil euros diaris i trenta-cinc milions a l'any als centres de dia perquè els malalts es recuperin de les seves discapacitats físiques i psíquiques.

A Euskadi hi ha unes 42.000 persones diagnosticades amb alguna discapacitat que reben algun tipus de subsidi. Els arriba a través de tres diputacions forals, i les aportacions oscil·len entre els 250 i els 500 euros al mes. A Guipúscoa mateix s'estén l'atenció fins a cobrir el que retalla la llei estatal.

També hi ha tallers ocupacionals on s'ensenyen oficis per reinserir la gent. El govern basc destina trenta milions a promoure aquesta inserció.

En matèria de dependència i precisament per la crisi, aquest últim any les tres diputacions forals s'han posat d'acord per incrementar en un 8% el nombre de perceptors. És a dir, que podem dir que un dos per cent de la població basca ja rep algun tipus d'ajuda per aquest concepte.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut