El País Valencià entra en el joc fiscal reduint l'IRPF a rendes inferiors als 60.000 euros

Ximo Puig es converteix en el primer president autonòmic socialista que toca impostos mentre el govern espanyol demana un discurs responsable

Actualitzat

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts una reforma fiscal "progressista". Es tracta d'una rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes mitjanes i baixes, i que beneficiarà el 90% de la població.

És el primer president autonòmic socialista que entra en el joc de rebaixes fiscals, però ell mateix contraposa el seu anunci a les rebaixes que el PP promou a Madrid i Andalusia i que ha qualificat d'"elitistes".

"Ni immobilisme ni regals fiscals a les fortunes. Aquí, més ajuts a la majoria social. Alguns abaixen impostos als més rics; aquí, ajudem en la mesura de les nostres possibilitats a arribar a final de mes la majoria de la societat."


Durant el debat de política general a les Corts, Puig ha apuntat que la reforma busca reduir l'impacte de la inflació en les classes mitjanes i treballadores.

La reforma fiscal dels trams autonòmics entrarà en vigor el 2023 i augmentarà en un 10% la quantitat exempta de tributació de tots els ciutadans. D'aquesta manera, les rendes de 10.000 euros s'estalviaran un 21% de l'impost, les de 20.000 un 7,3%, les de 30.000 un 2,2% i les superiors a 60.000 quedaran igual que ara.

El pla també incrementa en un 10% les deduccions i bonificacions fiscals per fills, pel lloguer, per família nombrosa, per conciliació, per despeses de llar d'infants i per fills menors de 3 anys. Se'n podran beneficiar rendes de fins a 30.000 euros.

Segons Puig, les rebaixes fiscals beneficiaran de forma directa 1,3 milions de valencians i valencianes. La Generalitat complementarà el pla amb la gratuïtat del transport públic per a menors de 30 anys i amb una deducció de 100 euros per a les hipoteques per a rendes de fins a 30.000 euros.

Mentrestant, Galícia, que ja havia anunciat la bonificació de l'impost de patrimoni, suma ara una nova rebaixa, en aquest cas per adequar l'impost de la renda a la inflació i beneficiar les rendes inferiors als 35.000 euros. 

El govern espanyol demana un discurs responsable

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha avisat que abaixar impostos implica reduir els recursos disponibles per invertir en l'estat del benestar.

"Cada cop que parlem de reduir la política fiscal, parlem de reduir ingressos i recursos que després necessitarem en forma de més mestres, més sanitaris o ajudes", ha argumentat Rodríguez en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres.

La ministra portaveu ha insistit que la fórmula que defensa l'executiu espanyol és la de beneficiar la "classe mitjana i treballadora" i fer que "qui més tingui, més contribueixi". Rodríguez ha afirmat que el govern espanyol "respecta" les decisions de les comunitats autònomes, però ha reiterat: "Aquest govern no vol retallar".

És per això --ha recordat Rodríguez-- que el govern espanyol prepara un paquet de mesures fiscals que encara està "ultimant" amb "absolut rigor" i "coherència amb la política europea".

De moment, només es planteja apujar l'IRPF a les rendes superiors als 140.000 euros, a més del nou impost a les grans fortunes; una política fiscal en sintonia amb les recomanacions de Brussel·les, que adverteix de la necessitat de mantenir la recaptació.

També és la recepta del BCE, que defensa apujar impostos als més rics i a les empreses que, tot i el xoc energètic, continuen sent rendibles.

 

ARXIVAT A:
País Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut