Document d'"El País" que va destapar el cas.
Document d'"El País" que va destapar el cas.
Barcelona

"El País" publica "Tots els papers de Bárcenas", on detalla 20 anys de comptes del PP

Continua l'allau d'informacions sobre el presumpte finançament irregular del PP i els suposats pagament amb diner negre a la cúpula de partit. L'endemà que Rajoy sortís a defensar la seva honorabilitat, "El País" publica el que ha encapçalat amb el titular "Tots els papers de Bárcenas", 20 anys de comptes secrets del PP.

RedaccióActualitzat
Continua l'allau d'informacions sobre el presumpte finançament irregular del PP i els suposats pagament amb diner negre a la cúpula de partit.

L'endemà que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sortís a defensar la seva honorabilitat en una comissió executiva extraordinària del Partit Popular, el diari "El País" publica el que ha encapçalat amb el titular "Tots els papers de Bárcenas".

El diari, que difon 14 pàgines manuscrites que hauria elaborat l'extresorer del PP, explica que les anotacions de Luis Bárcenas registren entregues a les successives cúpules del partit que cobreixen gairebé 20 anys de comptes. Les taules publicades pel diari contenen dades des de 1990 fins al 2008, moment en què María Dolores de Cospedal ocupa la secretaria general i expulsa Bárcenas del partit. En tot aquest temps, Mariano Rajoy apareixeria en 35 apunts de Bárcenas i, segons aquestes notes, hauria rebut 322.000 euros. D'aquests diners, més de 33.000 serien en concepte de corbates i vestits.

Aquesta comptabilitat presumptament manuscrita per Luís Bárcenas inclou suposats pagaments periòdics a Rodrigo Rato, Mariano Rajoy, Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas ja des de 1997. En tot aquest període, Cascos hauria rebut més de 321.000 euros; Arenas, més de 225.000, i Rato, més de 216.000 euros.

L'any 2000, quan José María Aznar va guanyar les eleccions per majoria absoluta, continuen les donacions regulars provinents, segons "El País", d'empresaris. En aquella època, Cascos hauria rebut l'equivalent a 40.000 euros l'any en suposats pagaments en negre. El 2002 comencen a aparèixer els noms dels empresaris que haurien fet les donacions. Algunes d'aquestes entregues superen i gairebé doblen els 60.000 euros per persona que permet com a màxim la llei de finançament de partits.

Al 2006, sempre segons "El País", apareixerien per primer cop donatius empresarials per a roba del president del PP, Mariano Rajoy. Alguns dels empresaris que haurien fet més donacions en aquest període, segons publica el rotatiu, provindrien del grup empresarial Villar Mir, amb 530.000 euros; Mercadona, amb 240.000, o Fomento de Construcciones y Contratas, amb 165.000, entre d'altres.
Anar al contingut