El pagès que va veure el linx: "No s'ho creien, deien que era un gat"

Actualitzat

El Miquel Quilabert i el Carles Oliver són dos pagesos cirerers de Santa Coloma de Cervelló que les últimes setmanes han estat ben entretinguts. Han tingut rondant pels seus camps el Litio, el linx que es va escapar d'una reserva de Portugal i va venir a parar a Catalunya.

Tots dos estant contents d'haver-lo vist córrer tan a prop i no els ha fet cap por ni respecte. L'únic que els amoïnava és que, amb tantes carreteres pels voltants, l'animal acabés atropellat.

 

El primer en veure'l va ser en Miquel, que no va tenir cap dubte que es tractava d'un linx.

"Fa cosa d'un més sota un marge me'l vaig trobar de cara, a cinc metres de distància. Tots dos vam quedar sorpresos. Jo en un primer moment no sabia què era, però, de seguida, vaig veure que era un linx. Vaig trucar uns amics que són agents rurals i no s'ho creien, deien que devia ser un gat."

 

I se'l va continuar trobant, cada cop més sovint.

"El vaig anar veient cada dia. Ell no em va tenir por i jo tampoc. Va arribar un punt que ell em va arribar a conèixer. No fugia, se'm quedava mirant, tranquil."

Aquest dimecres, quan se'l van emportar, el trobava a faltar. Igual com en Carles Oliver. Tots dos en parlen com si haguessin viscut una aventura.

"Un dia, a quarts de nou quan plegàvem, la meva dona el va veure. I sí, el vam veure i li vam fer fotos."

Tenen problemes amb els seglars i els conills que, com que no tenen depredadors, els fan malbé els camps. Però amb el Litio els ha anat la mar de bé. Em Miquel explica que cada dia es cruspia un conill.

"Era una animal sa, potent i aquí ha tingut el seu territori de caça. Cada vespre baixava a caçar i ha caçat. Un conill per dia es notava i a mi m'ha fet molt de servei."

 

Després d'avisar el forestals, tècnics del projecte Iberlince de Sevilla i Agents Rurals l'han capturat amb gàbies parany amb un conill com a esquer.

Litio va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat de l'Acebuche, a Huelva, ha sobreviscut miraculosament a un llarg periple per la Península.

 

El van alliberar el 2015 a Portugal i es creu que hauria fet servir el corredor forestal del Mediterrani per arribar a l'àrea de Barcelona.

Ara se l'han emportat a Andalusia i d'aquí el traslladaran a un altre indret on hi hagi femelles i es pugui reproduir.

Feia cent anys que cap linx no es veia per Catalunya i en Carles ho té claríssim:

"Jo t'ho dic: si aquest animal sap el camí, torna. Aquí ha estat de conya, com enlloc."

I, entre rialles, En Carles i en Miquel coincideixen: "Si torna, no ho direm a ningú". No volen que se'l tornin a emportar.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut