Imatge aèria d'una central nuclear iraniana.
L'acord per limitar el programa nuclear iranià es començarà a aplicar d'aquí una setmana.
Washington

El pacte sobre el programa nuclear iranià s'aplicarà a partir del 20 de gener

L'acord per limitar el programa nuclear a l'Iran ja té data. El 20 de gener, Teheran s'ha compromès a començar a eliminar els seus estocs d'urani enriquit i a desmantellar les instal·lacions que fan possible el procés d'enriquiment. Catherine Ashton i Barack Obama han promès un alleujament modest de les sancions si les autoritats iranianes mantenen els seus compromisos.

RedaccióActualitzat

L'Iran i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides -la Xina, Rússia, França, el Regne Unit i els Estats Units-, més Alemanya, han arribat a un acord aquest diumenge per començar a aplicar el pacte que limita el controvertit programa nuclear iranià. Serà el 20 de gener. La data l'ha donada la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton. Les sis potències del grup s'han donat 12 mesos per tancar un acord final.

Aquest compromís exigeix a l'Iran que suspengui parcialment el seu programa d'enriquiment d'urani per sobre del 5% a canvi de suavitzar l'enduriment d'algunes de les sancions internacionals que se li han imposat.

En aquest sentit, i segons ha dit un alt funcionari del Departament d'Estat dels Estats Units, a partir de l'1 de febrer desbloquejaran uns 400 milions d'euros de comptes iranians congelats, si l'Iran compleix la seva part de l'acord.

 

 

 

Anar al contingut