The New York Times: "Puigdemont mai va recórrer a la violència"

L'editorial del diari nord-americà suggereix al govern alemany que obligui Madrid a fer un gest de conciliació cap a l'independentisme

RedaccióActualitzat

El diari nord-americà de referència, "The New York Times", el NYT, ha tornat a reclamar que l'estat espanyol faci un gest de conciliació política amb l'independentisme.

Ho ha fet en l'editorial d'aquest dimecres, en què considera que la detenció de Puigdemont a Alemanya ha involucrat aquest país en el conflicte i l'ha internacionalitzat.

"Mai ha recorregut a la força"

D'una banda, l'editorial, titulat "El conflicte de Catalunya enxampa Alemanya", dubta que la justícia alemanya trobi equivalència jurídica al delicte de rebel·lió perquè, assegura, Puigdemont "mai ha recorregut a la força":

"L'ordre requereix que les acusacions espanyoles tinguin equivalents a Alemanya. L'apropiació indeguda de fons públics en té, però la ''rebel·lió' només és vagament similar a l'"alta traïció". Això és difícil d'aplicar a un càrrec elegit democràticament que mai ha recorregut a la força, i els tribunals alemanys poden decidir extradir el senyor Puigdemont amb la condició que no se'l jutgi per rebel·lió."

"Els cors i les ments dels catalans"

Però és en els aspectes polítics on l'editorialista del NYT aprofundeix més:

"La resposta implacable i contundent de Madrid al moviment independentista català, començant amb la policia antidisturbis desplegada amb força, i en alguns casos amb violència, contra el referèndum de l'octubre i continuant amb els càrrecs per rebel·lió -que a Espanya implica l'ús efectiu de força, i comporta fins a 30 anys de presó- contra Puigdemont i 12 dirigents independentistes més, difícilment és la manera de guanyar els cors i les ments dels catalans o el suport d'altres estats europeus."

"Un gest conciliador"

L'editorial acaba reconeixent el dret de l'administració central de l'Estat a defensar la unitat territorial i donant la raó a Europa pel fet de no donar suport a l'independentisme.

Però considera que la detenció de Puigdemont ha "arrossegat Alemanya al conflicte" català, i suggereix al govern d'aquest país que aprofiti la situació per pressionar el govern espanyol:

"Seria bo explicar a Madrid que tractar el mal plantejat impuls independentista com a traïció li dona una autoritat moral que no està justificada. Un gest conciliador cap a Catalunya farà molt més per desactivar un conflicte que ha anat massa lluny."

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut