El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Joan Gómez, presentant l'esborrany del nou reglament de Participació Ciutadana a repre…
El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Joan Gómez, presentant l'esborrany del nou reglament de Participació Ciutadana a representants dels grups municipals. Imatge del 18 d'abril del 2018. (Horitzontal)

El nou reglament de participació de la Paeria regularà els processos participatius i consultes ciutadanes

ACN Lleida.-L'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimecres als grups municipals l'esborrany del nou reglament de Participació Ciutadana, que preveu l'actualització de l'actual, que data del 2006, adaptant-lo al marc legal. Mitjançant aquest document la Paeria pretén regular el funcionament dels processos participatius, les taules temàtiques de participació, les consultes ciutadanes i la intervenció als plens de persones a títol individual, entre altres aspectes. El tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, s'ha mostrat satisfet per poder culminar la tasca de redacció del nou reglament i ha destacat que la voluntat del govern municipal és que es pugui aprovar ben aviat i amb el màxim consens possible. L'esborrany del document s'ha elaborat després d'un procés participatiu en què han intervingut 175 associacions i 220 persones i en el qual s'han fet 14 reunions de Consells de Barri.

Gómez ha destacat que l'elaboració del nou reglament s'ha dut a terme mitjançant un ampli procés de participació ciutadana, que es va iniciar durant l'any 2016. Ha comptat amb la celebració de 17 tallers de 8 sectorials de debat amb entitats i col·lectius de la ciutat, amb la participació de 175 associacions i 220 persones. Durant l'any passat es va dur a terme una segona fase d'aquest procés participatiu, que va ser encarregada a l'empresa Mirada Local, i que ha inclòs 14 reunions de Consells de Zona o Barri i un informe final, d'on ha sortit aquest esborrany.Pel que fa als òrgans de participació, el reglament vigent preveia "tallers de projectes" per a projectes urbanístics, figura que amb l'actualització del document s'amplia a altres àmbits sectorials rebatejada com a Taules Temàtiques de Participació. A més, s'obre la participació en els Consells Territorials a persones a títol individual. Fins ara ja s'aplicava en la pràctica, però no constava així al reglament. També se suprimeix el Consell Social de Ciutat, que no s'havia arribat a constituir, en considerar que hi ha prou òrgans de participació, entre ells el Consell Econòmic i Social, que es manté.També es regula el funcionament dels Processos Participatius com a element clau de participació ciutadana i coproducció de polítiques públiques. El document defineix com ha de fer-se tot el procés des de la fase d'informació, a la de debat, recollida de propostes i el retorn final. D'altra banda, es preveuen altres mecanismes de participació ciutadana com enquestes, fòrums ciutadans i grups o comissions de treball.Una altra de les novetats que recull l'esborrany és la incorporació de la possibilitat de fer preguntes al ple a títol individual, presentant-les 96 hores abans a la Junta de Portaveus i sempre que es tractin temes de competència municipal.El nou reglament dedica un capítol al foment del teixit associatiu de la ciutat, on constaran les accions de suport a les entitats que du a terme la Paeria, que agafa el compromís de promoure la cultura associativa, la xarxa associativa de la ciutat amb campanyes periòdiques, així com el suport amb ajudes i cessió d'espais.Paral·lelament a les consultes populars, de regulació supramunicipal, s'introdueixen les Consultes Ciutadanes, amb una o diverses preguntes d'interès sobre temes d'interès per la ciutat que podran convocar-se quan es consideri oportú.Després que l'equip de govern municipal hagi lliurat el document als grups municipals, ara s'obre una fase de presentació d'esmenes i negociació que acabarà amb l'aprovació del nou reglament en el ple municipal.

Anar al contingut