Barcelona

El nou pla de retallades apujaria la T-10 quasi un 10% i les taxes universitàries, un 7,5%

Es van coneixent alguns detalls de les retallades anunciades pel govern de la Generalitat i avui alguns diaris catalans n'avancen xifres concretes. Segons "El Periódico", la targeta de transport T-10 d'una zona passaria dels 8,25 euros actuals a 9 euros, un increment de gairebé el 10%.

RedaccióActualitzat
I segons "La Vanguardia", l'executiu català prepara una reforma per acostar el règim laboral del sector públic al del sector privat i una pujada de les taxes universitàries del 7,5%.

S'estudia cobrar entre 0,20 cèntims i 1 euro per recepta

Pel que fa a la sanitat, el govern estudia cobrar entre 20 cèntims i 1 euro per recepta, per recaptar uns 70 milions l'any. Aquesta mesura no s'aplicaria a tothom de la mateixa manera, ja que alguns malalts crònics n'estarien exempts.

L'aigua i la benzina continuaran pujant i es pretén que es pagui el doble del que es paga ara per l'anomenat cèntim sanitari dels carburants.

El govern també estudia revisar a la baixa els descomptes que s'apliquen ara als peatges, per als conductors que fan molt ús de les autopistes.

A més, concreta que la retallada als funcionaris s'aplicarà a les extres d'estiu i hivern i serà d'entre l'1% i el 3% del sou brut anual.

Reunió amb els sindicats el 30 de novembre

El govern es reunirà amb els sindicats de la funció pública la setmana que ve, el dia 30 de novembre. L'executiu d'Artur Mas els detallarà el nou pla d'ajustos, que afectarà més de 230.000 treballadors públics.

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ja va dir ahir a TV3 que la reducció del sou dels funcionaris de la Generalitat s'aplicaria a les dues pagues extres de juny i desembre, i no pas a les nòmines de cada mes.

La mesura només estaria en vigor el 2012, i no seria una retallada lineal per a tots els funcionaris, sinó que s'aplicaria en funció del sou.

Tot plegat, després que Mas va anunciar noves mesures d'ajust, que, segons va justificar, serveixen per evitar acomiadaments i mantenir els serveis que ofereixen als ciutadans. Tot i això, ha assegurat que hi estan obligats pel context actual, però també per l'herència rebuda.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut