Un venedor ambulant passa pel costat del nou palau presidencial de Turquia. (Foto: Reuters)
El faraònic nou palau presidencial que s'ha fet construir Erdogan. (Foto: Reuters)
Ankara

El nou palau presidencial d'Erdogan ha costat 500 milions i és més gran que Versalles

La megalomania del president turc aixeca una onada de crítiques en un país on el salari mínim està fixat en 320 euros al mes.

RedaccióActualitzat

El nou gran palau presidencial turc està provocant una gran polèmica al país. El president Recep Tayyip Erdogan està convençut que la seva luxosa residència reflecteix la "nova Turquia", però entre els ciutadans n'hi ha molts que pensen que es tracta d'una obra excessiva i inútil.

L'Aksaray -el Palau Blanc- és més gran que Buckingham, el Kremlin o Versalles. De fet, només el Parlament de Bucarest -l'edifici civil més gran del món, construït pel dictador Ceaucescu- el supera. I ha costat gairebé 500 milions d'euros, en un país on el salari mínim està fixat en 320 euros al mes.

A banda d'un miler d'habitacions, l'edifici disposa de sofisticats sistemes informàtics per impedir l'espionatge; blindatges a prova d'armes de destrucció massiva; té un búnquer i dependències subterrànies per garantir la governabilitat del país, fins i tot en les situacions més adverses.

Els ecologistes van ser dels primers a exclamar-se, no només perquè el palau s'ha fet sense llicència, sinó perquè per construir-lo s'han hagut de tallar centenars d'arbres del bosc d'Ataturk, espai de gran valor ecològic de la capital, Ankara. Després s'hi ha afegit la premsa i altres sectors de la societat turca. L'opositor parlamentari Hursit Gunes ha denunciat que el palau és un senyal clar que Erdogan no té la intenció d'esperar aconseguir més influència com a president: "Ell no escolta les decisions judicials, no escolta la Constitució, està fora de control."

La megalomania i els deliris de grandesa que es desprenen de l'Aksaray, fan que es parli d'Erdogan com el nou sultà d'un emergent imperi turc. "El palau no representa un país emergent, sinó un país primitiu i subdesenvolupat. És ridícul", afirma Hursit Gunes.

 

 

Anar al contingut