Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

El nou calendari per investir president se situa entre dissabte i dimecres vinent

Junts per Catalunya continua apostant per Puigdemont, però també contemplen que pugui ser un altre candidat

Actualitzat

El nou calendari per investir president se situa ara entre dissabte i dimecres de la setmana vinent. Com que el termini s'està escurçant, les reunions s'intensifiquen per trobar un candidat, més enllà de Puigdemont,

Des de fa 24 hores, les reunions entre Junts per Catalunya i Esquerra han tornat per, com diuen, acabar de tancar qüestions tècniques del govern. De moment cap conclusió, però sí que es desprèn que hi ha bona sintonia.

El que és clar és que hi ha una data límit que és dilluns que ve 14 de maig. Es podria donar que dissabte es fes la primera volta i dilluns la segona. Si no s'avança a dissabte, el ple d'investidura es podria fer dilluns que ve, en primera volta, i dimecres, per escollir el president en segona votació i per majoria simple.

 

Pendents dels moviments judicials belgues

Dimecres, però, el ple hauria de començar ben aviat. I és que Toni Comín compareix als jutjats de Brussel·les i se li podrien modificar les mesures cautelars i el seu vot delegat podria quedar afectat: podria quedar en llibertat si és que no l'extradeixen i, per tant, podria quedar a l'aire el seu vot. Un vot necessari per a un debat d'investidura, sobretot després que la CUP deixés clar que la seva posició és la mateixa.

 

 

Tot plegat mentre que aquest dimecres el Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària per presentar un recurs contra la reforma de la llei de la presidència. L'objectiu és recórrer la llei al Tribunal Constitucional per frenar així una investidura a distància de Carles Puigdemont. Aleshores, la pilota tornarà cap a Catalunya. Puigdemont haurà de designar un candidat i el president del Parlament, Roger Torrent, convocar una nova ronda de contactes, que seria la cinquena, i un ple.

 

Ball de noms per succeir Puigdemont

Molts són els diputats de Junts per Catalunya que en els últims dies s'han situat en les travesses per ser futurs presidents de la Generalitat: la primera va ser la portaveu del grup, Elsa Artadi. El va seguir l'advocat i editor Quim Torra. També altres independents com l'exalcalde de Cerdanyola Toni del Morral prenia força, o l'alcalde de Valls, Albert Batet; el de Mollerussa, Marc Solsona; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el periodista Eduard Pujol o el vicepresident de la mesa Josep Costa.

 

 

També s'ha apostat per Ferran Mascarell, amb experiència i transversal, diuen, però encara no és diputat. El cercle l'ha tornat a tancar, novament, Elsa Artadi. Però ella mateixa assegura que la resposta només la té el seu cap de llista.

"A hores d'ara crec que la decisió no està presa perquè jo no la sé. És possible que el president internament ho tingui molt decidit."

Des de fa 24 hores tornen les reunions entre Junts per Catalunya i Esquerra, per, com diuen, acabar de tancar qüestions tècniques del govern. Junts per Catalunya restituirà tots els membres del govern Puigdemont que ho vulguin. Per tant, Jordi Turull i Josep Rull seran consellers de la Presidència i de Territori. I també Lluís Puig, ara a Brussel·les, malgrat que es pugui suspendre la reforma de la llei de la presidència.

 

 

Esquerra aposta perquè els consellers nomenats siguin del tot, afirmen, efectius, és a dir, que dirigeixin el departament des de Catalunya. Una qüestió que deixa en interrogant Toni Comín, fins ara conseller de Salut, i que voldria repetir.

També hi ha contactes amb la CUP. Res els fa canviar i es mantenen, de moment, en l'abstenció.

"No existeixen encara plans consistents i verificables, traçables per fer efectiva la República."

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut