El Nomenclàtor de Girona aprova rebatejar la plaça Constitució per 1 d'Octubre

L'alcaldessa de Girona assegura que la decisió és un acte de "dignitat" perquè l'Estat va "reprimir" en nom de la carta magna
El Nomenclàtor de Girona aprova rebatejar la plaça Constitució per 1 d'Octubre
Girona

El Nomenclàtor de Girona aprova rebatejar la plaça Constitució per 1 d'Octubre

L'alcaldessa de Girona assegura que la decisió és un acte de "dignitat" perquè l'Estat va "reprimir" en nom de la carta magna
Redacció Actualitzat
La Comissió del Nomenclàtor de Girona

La Comissió del Nomenclàtor de Girona

La Comissió del Nomenclàtor de Girona ha aprovat aquest divendres el canvi de nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre del 2017. La decisió s'ha pres per majoria dels qui hi havia asseguts a la reunió i amb els vots en contra del PSC, Cs i el PPC.

L'alcaldessa ha explicat que el canvi de nom és un acte de "dignitat" i que, a banda de "retre homenatge" a tots aquells qui van fer possible el referèndum, calia també esborrar del nomenclàtor de la ciutat qualsevol referència a la Constitució. Precisament, perquè l'Estat ha justificat "la repressió" de l'1-O en nom de la Carta Magna. Ara, perquè el procés culmini, falta tan sols que s'aprovi per ple.

La reunió de la comissió ha durat poc més de mitja hora. I aquest cop, la proposta sí que s'ha acabat votant, malgrat que Cs ha intentat que tornés a quedar damunt la taula. "Ha intentat fer-nos entrebancar amb formulismes estirats, però aquesta vegada anàvem preparats", ha explicat l'alcaldessa.

En concret, ha sumat nou vots a favor, tres en contra (els del PSC, Cs i el PPC) i una abstenció. Aquesta darrera, la de l'Associació de Veïns del Mercadal, barri on hi ha l'espai, que ha preferit no votar perquè no ha tingut temps de debatre la proposta en assemblea. 

L'alcaldessa ha agraït l'aval de la Comissió del Nomenclàtor. Per a l'alcaldessa, rebatejar la plaça amb el nom d'1 d'Octubre del 2017 és "un homenatge" a tots els ciutadans que, durant el referèndum, van defensar "la democràcia amb pacifisme i una alta dosi de dignitat". 

Impugnació, lectura "ofensiva" i "crispació"

La portaveu de Cs, Míriam Pujola, ja ha avançat que el seu grup impugnarà l'acord de la Comissió del Nomenclàtor. Segons ha dit, perquè aquesta "és una reunió tècnica" que avui ha tractat una proposta "de caràcter polític" que ells no comparteixen. 

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha lamentat que la supressió del nom de la Constitució del nomenclàtor pot tenir "una lectura ofensiva" per a la ciutadania. Segons ha dit, la proposta no vetlla "per la cohesió" de la ciutat i pot traduir-se en "fractura social". 

Paneque ha reiterat que el seu grup no s'oposa que hi hagi un espai públic de la ciutat que rebi el nom d'1 d'Octubre del 2017. Però ha reiterat que no calia canviar el nom de la plaça Constitució per posar-li, sinó que es podria haver fet en un altre lloc de Girona.

Per últim, la portaveu del PPC, Concepció Veray, ha subratllat que la proposta del canvi de nom "no és bona" perquè "alimenta la crispació a la ciutat". Veray també ha lamentat que Girona, a diferència "de moltes altres ciutats d'Espanya i Catalunya", tregui del seu nomenclàtor el nom de la Constitució i deixi "d'homenatjar la Carta Magna". "Ells sempre ens parlen de majories, però jo conec molts gironins que no estan d'acord amb el canvi; i amb aquesta decisió no se'ls respecta", ha conclòs.

NOTÍCIES RELACIONADES