El trencament de l'acord es produeix a dos dies perquè s'acabi el termini. (Foto: Reuters)
El trencament de l'acord es produeix a dos dies perquè s'acabi el termini. (Foto: Reuters)
Jerusalem

El nomenament de vicepresidents posa en perill la formació de govern a Israel

Les discrepàncies d'última hora pel nomenament dels viceprimers ministres posen en perill la formació d'un nou govern a dos dies d'expirar el termini.

RedaccióActualitzat
L'acord assolit a Israel per a la formació del nou govern gairebé dos mesos després de les eleccions trontolla. El motiu són les discrepàncies d'última hora pel nomenament dels viceprimers ministres. Arribar a un pacte s'ha convertit en una contrarellotge ja que queden tot just dos dies perquè expiri el termini per presentar l'esquema del nou gabinet al president Shimon Peres. I el termini és improrrogable.

El Likud Beitenu de Benjamin Netanyahu, aliança entre el dretà Likud i l'ultranacionalista Israel Beitenu, havia arribat a un pacte amb l'ultradretà Habait Hayehudí i els partits de centre i centre-dreta Yesh Atid, Kadima i Hatnuá per formar govern.

Els representants del Habait Hayehudí no han acudit a la reunió per signar l'acord de govern després de conèixer que el primer ministre Netanyahu no té intenció de nomenar viceprimers ministres els líders dels seus dos principals socis de coalició: el periodista Yair Lapid, de Yesh Atid, i Naftali Benet, de Habait Hayehudí. Consideren que es tracta d'una vulneració de l'acord assolit després de set setmanes d'àrdues negociacions i, per això, no l'han subscrit.

Un membre de l'equip negociador del Likud, Moshe Leon, ha declarat a la ràdio pública israeliana que no hi haurà viceprimers ministres. La ràdio militar israeliana i l'edició digital del diari "Maariv" atribueixen aquesta decisió a un veto d'última hora de Sara Netanyahu, la influent dona del cap del govern.

La premsa atribueix a Sara Netanyahu la sortida de Naftali Benet la passada dècada de l'equip assessor del seu marit. Algunes fonts apunten que Sara Netanyahu seria contrària que Benet i Yair Lapid ocupin el lloc de viceprimer ministre pel seu simbolisme. La portaveu del Likud, Noga Katz, ho ha negat i ha assegurat que aquesta acusació "no té fonament".

El desacord posa en perill la formació d'un nou govern que no havia de tenir representants del judaisme ultraortodox. Això no succeïa des de 1977, a excepció d'un breu lapse de temps, entre el 2003 i el 2005, durant la segona legislatura d'Ariel Sharon.

Dissabte conclou el termini perquè Netanyahu presenti el nou gabinet. Abans, però, s'han de resoldre els problemes i signar l'acord, cosa que no succeirà durant el sàbat, que comença divendres al vespre i acaba dissabte en sortir les tres primeres estrelles.

Fonts de Yesh Atid asseguren que l'acord de coalició inclou moltes de les seves demandes: reduir el gabinet; incorporació dels ultraortodoxos al món laboral i l'exèrcit, o la ràpida aprovació d'un pressupost. També el "retorn immediat" a les negociacions de pau amb els palestins.

Segons el que s'havia anunciat, el nou govern tindrà 21 ministres, davant els 29 actuals. El Likud tindrà set carteres; Israel Beitenu, quatre; Yesh Atid, cinc; Habait Hayehudi, tres, i Hatnuá, dos.

De moment i fins que s'aclareixi el procés judicial que va portar Lieberman a dimitir com a ministre d'Exteriors, Netanyahu mantindrà aquesta cartera a més de ser primer ministre.

El periodista Yair Lapid serà titular de Finances; Naftali Benet, d'Economia i Comerç, i Tzipi Livni, de Justícia.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut