Barcelona

El nombre de robatoris a domicilis ja és un 13% més alt que en tot l'any passat

Tornen a créixer els robatoris amb força en domicilis: en el que va d'any n'hi ha hagut un 13 per cent més que el 2010, això és 63 robatoris cada dia. Només una petita part són amb violència o intimidació contra les persones. Els Mossos d'Esquadra han elaborat un pla operatiu per combatre aquest creixement i desarticular els lladres de domicilis.

Actualitzat
El subdirector operatiu dels Mossos d'Esquadra, Josep Milán, i el cap de la comissaria territorial, Joan Miquel Capell, s'han reunit aquest dilluns en roda de premsa per presentar el nou pla operatiu per combatre la delinqüència en domicilis.

Segons les dades facilitades pels responsables policials, el primer semestre d'aquest any s'han comptabilitzat un total d'11.336 robatoris amb força a domicilis, uns 62 al dia, un increment del 13,86% respecte als 9.956 del mateix període del 2010. Pel que fa als robatoris amb violència o intimidació se n'han registrat aquest primer semestre 237 (1,3 per dia) casos, que suposen un creixement del 3,95%.

Malgrat aquestes xifres, Milán i Capell han destacat l'augment de detencions per robatoris (un 38% més) i d'arrestos per robatoris amb violència, un 9,25% més que l'anterior any. Des d'inici d'any, els Mossos ja han desarticulat 14 grup criminals acusats de 136 robatoris i s'han detingut 82 persones, de les quals 54 han ingressat a presó.

Consells pràctic

A part del nou pla, que comptarà amb patrulles preventives i reactives i dispositius estàtics de control en les zones on hi ha més robatoris, els agents també aconsellen la col·laboració ciutadana per tallar aquest fenomen. Amb l'inici de l'estiu es repeteixen les recomanacions de la policia de tancar portes i finestres, avisar de del mínim indici, connectar l'alarma, no deixar cap missatge que permeti deduir que s'està fora, recollir el correu i, sobretot, no enfrontar-se al lladre.

Els Mossos d'Esquadra, que col·laboraran amb les policies locals, la justícia i les associacions de veïns, han assegurat que cada vegada més els grups organitzats són substituïts per nous professionals del robatori, als quals se'ls atribueix el 50% de robatoris amb violència. La resta fa referència a assalts de  grups criminals (8%), la presència inesperada del llogater (13%), persones que volien cometre un altre delicte (12%), delinqüents que roben delinqüents (6%) i robatoris domèstics o laborals (11%).

El nou pla també investigarà les denúncies falses per robatori, sobretot quan es tingui la sospita que la víctima ha declarat una quantitat sostreta exagerada.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut