Catalunya està per sobre de la mitjana europea en parts per cesària
Catalunya està per sobre de la mitjana europea en parts per cesària

El nombre de parts per cesària s'ha gairebé doblat a tot el món des de l'any 2000

Xavier DuranActualitzat

El nombre de parts per cesària s'ha gairebé doblat a tot el món des de l'any 2000. A molts països, el percentatge supera àmpliament el que correspondria als casos en què es considera indicat.

Tres articles publicats a la revista "The Lancet" aborden el que a l'editorial anomenen una "epidèmia mundial de cesàries".

El primer estudi analitza dades de 169 països, que inclouen el 98,4% dels naixements que es produeixen al món. Els autors calculen que l'any 2015 hi va haver 29,7 milions de naixements per cesària, gairebé el doble dels setze milions de l'any 2000. En percentatge de naixements, el 2015 el 21,1% van ser per cesària, contra el 12,1% del 2000.

Això significa que el percentatge de naixements per cesària supera àmpliament el 10-15% de casos en què es considera necessari. Però hi ha grans diferències per països i dintre de cada país. Així, les cesàries es practiquen en un 44,4% a l'Amèrica Llatina i el Carib, però només en un 4,1% dels casos a l'Àfrica Occidental i Central. Això es pot deure, en bona part, a la menor possibilitat de rebre assistència mèdica en centres hospitalaris.

Si l'estadística es mira per països, la República Dominicana ocupa el primer lloc: el 58,1% dels naixements són per cesària. En canvi, al Sudan del Sud només és el 0,6%.

Un dels factors que marquen la diferència dintre d'un mateix país és el nivell educatiu i socioeconòmic. Els parts per cesària són almenys cinc vegades més en el sector d'ingressos més elevats que en el més pobre. Al Brasil i la Xina també s'observa que hi ha més cesàries entre les dones amb nivell educatiu més elevat.

 

Notícia relacionada: Més parts en horari laboral que no pas en festiu o caps de setmana

 

També hi ha diferència segons el centre hospitalari: les cesàries són 1,6 vegades més freqüents en els privats que en els públics. Al Brasil, per exemple, en els centres públics el 41% dels parts es fan amb cesària i en els privats és el 83%.

En els articles es destaca la necessitat que la cesària sigui accessible per a totes les dones que la necessiten. Però alerten que practicar-la quan no és necessari produeix riscos.

A banda d'un part més segur, la cesària proporciona certs beneficis a la mare, com menys freqüència d'incontinència i de prolapse urogenital, afebliment de músculs i lligaments que deixen de sostenir adequadament l'úter.

Però també presenta riscos. Així, augmenta la mortalitat de la mare o els possibles problemes en parts posteriors. Quant als nadons, els nascuts per cesària estan exposats a curt termini a més riscos, que van des d'alteracions en el sistema immunitari i al·lèrgies a menor diversitat en la biota intestinal.

 

 

Catalunya, per sobre de la mitjana

A Catalunya, les últimes dades validades, del 2015, apunten que el 18,1% dels parts van ser amb cesària. Hi va haver una gran variabilitat entre centres hospitalaris, que va de l'11% al 61,8%. Les dades no definitives del 2017 indiquen un gran augment. Les cesàries significarien el 26,1% dels 65.369 naixements.

Això està clarament per sobre del 15% que es considera el màxim recomanat i també per sobre de diversos països europeus. Els percentatges més alts al continent es donen a Xipre (38.8%) i Itàlia (25%). En canvi, a la part baixa s'hi situen Finlàndia i Noruega (totes dues amb un 6.6%) i Holanda (7.7%).

A l'Europa occidental, el percentatge de parts amb cesària ha passat del 19,6% el 2000 a 26,9% el 2015. A l'Europa Oriental i a l'Àsia Central, el percentatge ha passat de l'11,9% al 27,3%.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut