La Paz

El "no" a un nou mandat d'Evo Morales va guanyant en el recompte a Bolívia

Aquest diumenge els bolivians votaven en referèndum si permeten al president presentar-se a un quart mandat

RedaccióActualitzat

Amb el 80% escrutat es van confirmant els sondejos a peu d'urna, que donaven una victòria del "no" en el referèndum de Bolívia. Un 54,3% dels bolivians que han acudit a les urnes han votat "no" a la reforma constitucional que permetria un nou mandat al president del país, Evo Morales, i un 45,6% al "sí". El govern va parlar llavors d'un "empat tècnic", però l'oposició ha parlat des del primer moment de "victòria", sobretot perquè a mesura que avança el recompte es consoliden xifres que els donen la raó. Els resultats inicials van començar molt més desiguals, 65% a 35%, però sembla difícil que, amb el percentatge que queda per escrutar, pugui haver-hi un tomb en els resultats finals.

Morales volia un quart mandat

Si guanyés el "sí", Morales podria concórrer per quarta vegada consecutiva als comicis, previstos per al 2019. I en cas de guanyar a les eleccions, es mantindria com a president fins al 2025, l'any del bicentenari de la independència de Bolívia. Però un escàndol de corrupció que l'esquitxa directament i la mort de sis persones que protestaven contra el govern han enterbolit la campanya.

La jornada electoral s'ha desenvolupat sense incidents. Els col·legis electorals han començat a tancar cap a les 8 del vespre hora catalana. En algunes meses que han obert tard, el tancament s'endarrerirà. Això passarà en quinze col·legis de la ciutat de Santa Cruz, que no han obert fins al migdia per problemes de logística, fet que ha ocasionat protestes irades dels electors.

Un balanç positiu

Des que Evo Morales va arribar al poder fa 10 anys, Bolívia ha passat de ser un país amb crisi constants a un estat estable amb un creixement econòmic sostingut. Fa un any i mig va guanyar per molt marge en les terceres eleccions presidencials a què es presentava. Morales, precisament, ha intentat seduir els bolivians per ampliar els  mandats presidencials traient pit pel bon moment pel qual passa el país, amb una classe mitjana que consumeix, un comerç en expansió i una important obra pública transformadora, gràcies als diners que arriben de les exportacions de gas, petroli i també minerals.

Votacions també a Barcelona

A Barcelona, es podia votar fins a les quatre de la tarda. Espanya és el segon districte electoral més important a l'exterior, després de l'Argentina i, precisament, aquest vot pot tenir un paper fonamental en el resultat del referèndum, que es preveu molt ajustat.

Com a bolivians que viuen a l'estranger, no estan obligats a votar, però, en tornar al seu país, poden tenir molts impediments a l'hora de fer tràmits bancaris o de compravenda si no tenen el certificat de sufragi que certifiqui que han participat en el referèndum.

Els resultats dels vots emesos aquí s'enviaran de manera immediata a Bolívia a través d'un sistema informàtic. I, per tant, per la diferència horària, els resultats arribaran allà abans que es tanquin els col·legis electorals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut