Barcelona

El nivell dels embassaments de Catalunya creix un 3% en 24 hores, fins al 39%

Important increment de les reserves d'aigua. En només 24 hores, el nivell dels embassaments de Catalunya ha augmentat tres punts percentuals i se situa ara en el 39%. Són les dades més recents que ha facilitat l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquest sensible augment es deu al fet que les últimes pluges del cap de setmana s'han concentrat a les capçaleres dels rius, especialment al Ter, el Llobregat i la Muga. De fet, l'embassament d'Oliana, a l'Alt Urgell, ha hagut d'obrir comportes perquè es trobava al 90% de la seva capacitat i ha hagut de deixar anar aigua cap al pantà de Rialb. També comencen a desembassar els de Riba-roja i Flix, a la conca de l'Ebre, per poder rebre aigua de Mequinensa.

Actualitzat
Des del 1977 no plovia tant al nostre país, al conjunt de Catalunya, en un mes de maig. Però resulta que hi ha alguns observatoris, com el de Falset, al Priorat, on no hi plou tant des del 1916. A més, les previsions meteorològiques ens diuen que ha de continuar plovent el que queda de mes, durant tota aquesta setmana, i amb força, i això es tradueix en més aigua per als pantans.

Els embassaments de les conques interiors catalanes, els que abasteixen l'àrea metropolitana de Barcelona, s'omplen a bon ritme. Diumenge estaven al 36% de la capacitat i avui, només 24 hores després, ja estan a més del 39%. Aquestes xifres contrasten amb les de finals de març, el punt més baix en les reserves hídriques d'aquestes conques, que van arribar a menys del 22%. És a dir, que en dos mesos l'aigua embassada gairebé s'ha duplicat. A Sau, l'aigua arriba ara a la meitat de la porta de l'ermita de l'antic poble de Sant Romà. El pantà és al 41% de la seva capacitat. A Susqueda hi ha menys aigua, un 31% de la seva capacitat, molt per sota del 76% de fa un any.

El Llobregat, l'altre riu que abasteix l'àrea de Barcelona, també baixa ple, tant per sobre de l'embassament de la Baells -a hores d'ara al 58%- com al seu pas pel Bages. Hi ha punts en què el cabal del riu arriba gairebé als 100 metres cúbics per segon.

A la conca de l'Ebre la situació és molt similar. L'obertura ahir de les comportes d'Oliana, que està al 88%, per passar aigua cap a Rialb n'és la mostra més clara. Aquest embassament ha passat del 7% al 47% en només dos mesos. El pantà de Riba-roja és al 95%. El conjunt d'embassaments d'aquesta conca estan ara al 68%, mentre que fa dos mesos estaven al 37%.

Els embassaments de la Noguera Pallaresa són els que estan més plens. Talarn està al 91% de la seva capacitat i, com Oliana, deixa anar l'aigua riu avall cap a Terradets. Aquest, també ple fins dalt -al 95%-, té les comportes obertes i l'aigua baixa cap a l'embassament de Camarasa, que ja està al 80% de la seva capacitat.

Al nord del país, per contra, el pantà de Boadella només omple poc més d'una quart part del total, un 26%, quan fa un any era al 52%.

La situació encara podria millorar els pròxims dies, perquè Medi Ambient ha anunciat per aquest dimarts tempestes que podrien deixar fins a 100 litres per metre quadrat al Pirineu, Prepirineu i Depressió Central. Les pluges aniran del sud cap al nord al llarg del dia.

Precisament, l'abundància d'aigua d'aquests dies està revifant el debat polític sobre el decret de la sequera. Si dilluns el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, afirmava que s'ha de construir la canonada per al transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona encara que plogui més, ara Jordi Guillot, secretari general d'Iniciativa per Catalunya-Verds, planteja tot el contrari. Guillot vol la derogació del decret si continua plovent. Els socis de govern no ho veuen tan clar. ERC considera que ICV s'ha precipitat, i el PSC assegura que el decret és més vigent que mai.
Anar al contingut