Esquema del "Niño". Font: NOAA.
Esquema del "Niño". Font: NOAA.

"El Niño" més intens de les darreres dècades

Actualitzat

L'augment de la temperatura del mar i el ràpid desplaçament de les aigües càlides cap a Amèrica pot ser el preludi del "Niño" més intens de les darreres dècades.

Un canvi en el comportament de les aigües del Pacífic equatorial afecta la dinàmica dels vents i pot desembocar en inundacions i sequeres a diferents parts del món. A mitjans del mes de febrer l'Oficina Meteorològica d'Austràlia preveia l'arribada d'"El Niño" per a finals d'any i ara, la majoria de models meteorològics ho confirmen. També, l'Organització Meteorològica Mundial de les Nacions Unides corroborava la presència del "Niño" el 15 d'abril passat, però afirmava que encara era massa d'hora per saber-ne la intensitat.

En canvi, el Wenju Cai, expert del clima en la Commonwealth Scientific d'Austràlia, preveu un "Niño" fort per la gran quantitat de trets que té, com:

  • - Augment de la temperatura de l'oceà Pacífic per sobre dels valors respecte a altres situacions del "Niño".
  • - Moviment ràpid de les aigües càlides cap a l'est, en direcció a Amèrica.

La NOAA, dels EUA, preveu que en qüestió d'un o dos mesos ja es comenci a manifestar. L'Oficina Meteorològica d'Austràlia establia, el 8 d'abril, en més d'un 70% la probabilitat de formació del fenomen el "Niño" i demà, comunicarà un nou informe actualitzat i les noves perspectives. També, l'Agencia Meteorològica del Japó informarà al llarg d'aquest mes la previsió del fenomen.

El pitjor "Niño" registrat es va viure entre 1997-1998, quan les intenses pluges van provocar greus inundacions a la conca del riu Iang-tsé a la Xina, amb la mort de més de 1.500 persones. Un fort "Niño" fa augmentar els temors d'una mala producció de molts aliments bàsics a Àsia i Austràlia.

Anar al contingut