Sant Sebastià

El nacionalisme basc es manifesta en bloc en una massiva protesta contra la detenció d'Otegi

Manifestació amb qualificatius d'històrica i amb forta càrrega política a Sant Sebastià. Des dels temps del pacte de Lizarra, fa onze anys, que totes les forces nacionalistes basques no sortien juntes al carrer. La detenció de dirigents abertzales històrics, com Otegi o Díaz Usabiaga, acusats de preparar una nova alternativa política per a l'esquerra abertzale, ha tornat a desencadenar aquesta resposta, i PNB i abertzales han sortit plegats al carrer. Amb ells, milers de ciutadans.

Actualitzat
Encapçalada pels sindicats nacionalistes convocants, la marxa arrencava passades les cinc de la tarda al túnel d'Ondarreta en direcció al bulevard de la capital donostiarra. Al darrere d'una pancarta on es podia llegir en euskera el lema "En favor de la llibertat. Tots els drets per a totes les persones", milers de persones han secundat aquesta protesta contra les detencions d'Arnaldo Otegi i d'altres dirigents de l'esquerra abertzale, als quals el jutge Baltasar Garzón acusa d'intentar reconstruir Batasuna.

L'operació, que ha portat a la presó cinc dels deu detinguts -entre ells, Otegi i l'exsecretari general de LAB Rafael Díez Usabiaga-, ha provocat el rebuig de tot l'arc parlamentari nacionalista, inclòs el PNB, que també ha donat suport a aquesta marxa en una acció sense precedents des de fa onze anys.

A mesura que la marxa avançava, centenars de persones que es trobaven a les bandes s'hi anaven sumant enmig d'aplaudiments. S'han pogut sentir crits a favor dels presos però també reclamant democràcia i llibertat per a Euskal Herria. En els parlaments, els convocants han qualificat la resposta ciutadana com el desig de la societat basca de no mantenir-se passiva davant del "bloqueig que vol imposar l'Estat".

La protesta ha servit per denunciar que l'exercici d'una llibertat fonamental no hauria de ser una causa de detenció en un sistema democràtic i s'ha exigit la derogació de la llei de partits, que han qualificat d'injusta. Els convocants han acusat PP i PSOE de cometre genocidi polític des de l'any 2001 a l'ampara del pacte antiterrorista. Finalment, al seu judici, les detencions de dimarts passat només s'expliquen per la voluntat política de l'Estat espanyol de negar el dret a la participació política d'un sector de la ciutadania que professa unes determinades idees.

La manifestació, a diferència de la convocada divendres a Bilbao, ha acabat sense incidents.
Anar al contingut