Elna

El Museu Terrus a Elna reobre després d'eliminar el 60% de les obres, que eren falses

RedaccióActualitzat

Trista inauguració per al poble d'Elna als Pirineus Orientals, que ha tornat a obrir el seu museu dedicat al pintor Étienne Terrus amb una col·lecció amputada en un 60%.

La població d'Elna se sentia molt orgullosa del seu museu que s'havia enriquit últimament amb dues col·leccions d'obres de Terrus.

Étienne Terrus (1857-1922), artista local, és un pintor qualificat de "mediterranista", per saber transmetre la llum dels paisatges costaners del Rosselló.

 

 

Al Museu d'Elna, fins ara, es podien veure 140 pintures de l'artista. Se n'han retirat 82

A l'agost comencen les sospites

A l'agost, Éric Forcada, el comissari designat pel municipi per organitzar la nova exposició després d'unes obres de renovació, va començar a sospitar que alguna cosa no quadrava en bona part de les obres.

Se'n va adonar que en algunes peces apareixien elements arquitectònics que en època d'Étienne Terrus encara no s'havien construit:

"Es pot veure al castell reial de Collioure, una torre que no existia el 1922, quan va morir Terrus, va ser construït el 1958 i apareix en aquestes aquarel·les, per la qual cosa evidentment hi ha un problema d'anacronisme arquitectònic".

 

 

I com aquest exemple, Forcada se'n va trobar alguns més. Aleshores es va crear una comissió d'experts que van començar a analitzar les peces del museu i van arribar a la conclusió que el 60% de les pintures no eren de l'artista, havien estat falsificades.

"Potser aquest episodi tindrà una part positiva. Ens farà més conscients de la contribució que la seva obra representa al nostre patrimoni i, sobretot, la defensarem legalment i històricament".

 

 

Després d'aquest episodi, l'ajuntament d'Elna ha presentat una denúncia per falsificació i la gendarmeria de Perpinyà s'ha fet càrrec de la investigació policial.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut