El Museu Picasso mostra imatges de la vida íntima del pintor

El fotògraf nord-americà David Douglas Duncan, amic de l'artista, explora diferents moments personals i creatius del pintor malagueny
El Museu Picasso mostra imatges de la vida íntima del pintor
Barcelona

El Museu Picasso mostra imatges de la vida íntima del pintor

El fotògraf nord-americà David Douglas Duncan, amic de l'artista, explora diferents moments personals i creatius del pintor malagueny
Redacció Actualitzat
Fotografia de Picasso menjant un llenguado per a després immortalitzar-ne les restes. (ACN)

Fotografia de Picasso menjant un llenguado per després immortalitzar-ne les restes. (ACN)

El Museu Picasso de Barcelona exposa des d'aquest dijous i fins a l'11 de gener del 2015 la segona part de la donació fet pel fotoperiodista nord-americà David Douglas Duncan, d'un conjunt de 163 fotografies entregades amb motiu del 50è aniversari de la creació del Museu el 2013. L'any passat se'n van exposar 76 i ara es poden veure les 87 restants. Les instantànies de Duncan, amic íntim de Picasso, mostren la captació de petits espais de la vida del pintor i la seva dona, Jacqueline, i el seguiment dels seus processos artístics. 

Molts fotògrafs van fotografiar Picasso, però en el marc d'un reportatge. Duncan, en canvi, "hi és en tot moment invisible, però hi és: quan està menjant, quan està treballant, quan fa un petó a la seva dona", diu la comissària de l'exposició, Marlén Gual. Segons Gual, "que Picasso es deixés fotografiar mentre treballava demostra que eren amics íntims, perquè no deixava que la gent estigués al seu taller".

En aquesta segona mostra abunden els retrats, en la seva majoria fets entre 1956 i 1962. Més d'una vintena d'obres del pintor malagueny estan presents en les fotografies. Pel director del Picasso de Barcelona, Bernardo Laniado-Romero, "les fotografies signifiquen per al museu molt perquè són històries que ens donen una quantitat d'informació enorme". Un exemple són les imatges de Duncan a La Californie -la casa de Picasso a Canes- als anys 50, on es veu a l'artista menjant un llenguado per després immortalitzar-ho. Segons Duncan, "Picasso va desaparèixer i, quan va tornar, duia un tros d'argila fresca a la mà. S'havia menjat el llenguado i ara es disposava a immortalitzar-ne les restes". L'exposició, que es pot veure des d'avui mateix, inclou una fotografia d'una petita Jacqueline junt a la immensitat del "Guernica".

David Douglas Duncan va néixer el 1916 a Missouri i va començar la seva trajectòria professional com a fotògraf durant la Segona Guerra Mundial. La relació de Duncan i Picasso va començar quan Robert Capa, fotògraf de guerra de prestigi internacional, li va prometre que es presentarien, però va morir sense haver-ho pogut fer. Finalment, es van trobar i van començar una amistat que va durar fins a la mort de l'artista, el 1973.