Mural assiri (reuters)
Mural assiri (Reuters)
Bagdad

El Museu Nacional Iraquià reobre al públic 12 anys després de l'enderrocament de Saddam Hussein

Segons un portaveu del museu, la reobertura del centre respon a l'actuació d'Estat Islàmic que dijous va destruir diverses peces arqueològiques del Museu de Mossul

RedaccióActualitzat

El Museu Nacional Iraquià de Bagdad ha reobert les portes al públic per primera vegada en 12 anys, després del saqueig i el caos que van seguir a la caiguda del règim de Saddam Hussein amb la invasió nord-americana del 2003.

El museu acull un dels fons arqueològics més importants del món, amb autèntics tresors de l'antiga civilització mesopotàmica.

Però els pillatges de la guerra van fer que desapareguessin unes 15.000 peces, de les quals es van recuperar 5.000.

Segons un portaveu del museu, la reobertura, que estava prevista per a més endavant, s'ha accelerat en resposta a la destrucció, aquest dijous, de les escultures assíries del Museu de Mossul per part de militants d'Estat Islàmic. Segons el Museu Britànic, algunes de les escultures destruïdes eren reproduccions, però altres, malauradament, no ho eren. El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, ha assegurat que els jihadistes només van destruir, a cops de mall, les estàtues més voluminoses. Les peces més petites i fàcilment transportables, ha afegit, se les van endur per, probablement, vendre-les al mercat negre internacional de contraban d'antiguitats.

 

 

L'espoli

El Museu Nacional Iraquià de Bagdad conté una col·lecció d'objectes arqueològics de gran importància. En la seva trentena de galeries s'hi troben exposades unes 10.000 peces, que són testimoni dels més de 5.000 anys d'història de Mesopotàmia, cosa que vol dir, també, parlar d'història de la humanitat.

Coincindint amb els combats que van començar el 8 d'abril del 2003, quan les tropes nord-americanes van entrar a Bagdad, hi va haver saquejos al museu. Simultàniament hi va haver espolis en diversos jaciments arqueològics del país.

Aleshores es van posar en marxa tots els mecanismes internacionals per denunciar els fets, però ja era molt tard. Els saquejos més massius van ser del 2003 al 2006. Segons alguns informes, al voltant d'uns 10.000 objectes continuen desapareguts.

Però tan greu com els robatoris va ser l'embargament a Iraq. El problema era que els productes de restauració no podien entrar al país. Moltes peces es van fer malbé perquè les autoritats no podien obtenir el material necessari per la seva conservació.

Altres museus que van patir el malson dels lladres d'antiguitats durant aquesta etapa de pillatge van ser els de Nasinyah, Mossul, Nínive i Kirkuk.

 

 

Les diferents reobertures

La importància del museu s'ha convertit sempre en objectiu polític i és per això que en alguna ocasió s'han fet intents de reobrir-ne les portes en benefici de les autoritats. En aquest cas s'ha accelerat la seva reinauguració a causa dels actes vandàlics de Mossul.

L'any 2009 també es va fer una reinauguració, aquesta vegada molt prematura, perquè el primer ministre del moment, Nuri al-Maliki, volia demostrar que la vida tornava a la normalitat a Iraq. Però la iniciativa va ser criticada per experts iraquians i, fins i tot, per membres del Ministeri de Cultura, i el museu va acabar tancant.

Anteriorment, el 2003, l'any que van començar els saquejos massius, el centre va reobrir per un dia, les autoritats volien mostrar que les grans peces de les col·leccions continuaven en mans del poble iraquià.

 

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut