En la imatge d'esquena el director del museu, Josep Maria Mauri, i la delegada de patrimoni, Clara Arbués, al fons les dues peces dins una vitr…
En la imatge d'esquena el director del museu, Josep Maria Mauri, i la delegada de patrimoni, Clara Arbués, al fons les dues peces dins una vitrina. Imatge del 18 de maig de 2017. (horitzontal)

El Museu Diocesà d'Urgell explica la història contemporània del calze i la patena de Núria

Actualitzat

ACN La Seu d'Urgell.-El Museu Diocesà d'Urgell ha muntat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, una exposició de petit format sota el títol de 'Patrimoni cultural i exili. El periple del calze i la patena de Núria'. La mostra recull la història del calze i la patena del Santuari de Núria, dues peces litúrgiques que es van portar durant la Guerra Civil, juntament amb la Mare de Déu de Núria, a Suïssa, i que formen part de la col·lecció del Museu Diocesà. La delegada de patrimoni del Bisbat, Clara Arbués, ha explicat que aquestes dues peces ja formen part de la col·lecció permanent del Museu, però que el que han volgut fer és donar una nova contextualització a les dues peces. En aquest sentit, Arbués, ha manifestat que "la intenció és emmarcar les peces per explicar un fet bèl·lic, la Guerra Civil, el seu exili, i malgrat ser peces del segle XIII, aquí expliquem la seva història contemporània".

La nit del 22 de juliol de 1936, tot just acabat d'esclatar l'enfrontament bèl·lic, el calze, la patena i la talla de Núria, van ser primer amagades a la muntanya, van passar a França i posteriorment van acabar a Suïssa. La talla de la mare de Déu de Núria va tornar al Santuari el 1941, el calze i la patena no van ser retornats fins al 1982 ja en l'episcopat del Bisbe Martí i Alanís.Arbués ha senyalat que "en el Museu expliquem la peça des del seu punt de vista històric i artístic, el que fem ara és explicar-les des d'un altre relat". I afegeix que "així és com vinculem el nostre museu amb el que és el lema del ICOM, històries controvertides, allò que no es pot explicar en els museus, i que en el cas de Lleida s'ha centrat en els conflictes bèl·lics".Les peces que s'exposen són un calze i una patena del segle XIII de coure, d'època romànica, destaca la patena que és de forma lobulada molt característic del moment i que presenta un element central que és la mà de Déu beneint que a més és el logotip del Museu. La mostra es completa amb una còpia de la talla de la Mare de Déu de Núria.

Anar al contingut