Nova York

El museu Cooper-Hewitt de Nova York exposa dissenys de baix cost per a països pobres

Els dissenyadors del món sencer concentren els seus esforços a crear productes i serveis per als consumidors més rics del planeta, que només representen el 10% dels seus habitants. De la resta, l'altre 90%, pocs se'n recorden tot i que, per sort, no tots. El museu del disseny de Nova York ha inaugurat una exposició dedicada a invents i projectes de solucions materials de baix cost per ajudar els països pobres. És el fruit dels anomenats innovadors socials, una tendència creixent a favor de la població mundial sense accés a serveis que es donen per suposats en altres punts del planeta.

Actualitzat
El 95% dels dissenyadors mundials s’expremen el cervell per crear noves idees, productes i serveis, que facin la vida més fàcil al 10% dels consumidors mundials més adinerats. Però qui pensa en la resta de la població mundial? La més nombrosa i, precisament, la que no té accés als serveis bàsics?

"Disseny per l'altre 90 per cent" és una exposició que s’ha inaugurat al museu nacional de disseny Cooper-Hewitt de Nova York amb la qual es pretén conscienciar de la necessitat de la innovació social, del disseny humanitari. La mostra estarà oberta fins al setembre.

A l'exposició s'hi troben invents tan simples com una canya de 25 centímetres de llarg, que presenta una empresa danesa, que permet beure aigua evitant els bacteris de la diarrea o la disenteria que hi ha a la superfície. També s'hi troben refugis biodegradables, que es poden plegar com un paquet i que duren 18 mesos; unes bombes d'aigua per regar que són tan senzilles que es fan anar amb el peu o bé, per als prop de 1.000 milions de persones que no tenen accés a l’aigua potable, un bidó en forma de rosquilla per transportar l’aigua sense grans esforços.

En l’apartat tecnològic, trobem ordinadors de baix preu, uns 100 dòlars, que permeten superar dècades d’endarreriment entre els nens de comunitats subdesenvolupades; tecnologia satèl·lit per fer arribar internet a les escoles rurals que s’alimenta d’energia solar o, continuant amb l'aprofitament del sol, plaques solars per il·luminar els carrers.
Anar al contingut