El municipi aranès de Les dóna suport unànime al referèndum de l'1-O amb els vots dels companys socialistes de Paco Boya

ACN Les.-El municipi de Les (Val d'Aran) va aprovar ahir dilluns al vespre l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum d'independència de Catalunya anunciat per l'1 d'octubre. Va ser el mateix alcalde del municipi, Emili Medán, d'Unitat d'Aran, la filial del PSC a la Val d'Aran, qui va presentar la proposta perquè considera que el ''referèndum és un acte democràtic i cal posar a disposició de la Generalitat el que calgui''. Un dels regidors socialistes d'aquest ajuntament és Paco Boya, exsíndic d'Aran i recentment nombrat membre de l'executiva del PSOE amb Pedro Sánchez. Boya s'ha mostrat convençut que tot i que és el primer municipi que s'adhereix al pacte a l'Aran serà el darrer perquè cap altre alcalde d'UA està a favor del ''referèndum unilateral al marge de la legalitat''. En aquest sentit, Boya ha assegurat que si hagués assistit al ple hauria votat en contra però no li va ser possible perquè estava a l'executiva socialista.

(La notícia original ha estat corregida després de constatar amb l'alcalde de Les, Emili Medán, que el suport al referèndum es va posar de manifest a partir de la votació d'una proposta que ell mateix va presentar i no mitjançant una moció de la formació Corròp per Aran, com havia apuntat l'exsíndic Paco Boya).La proposta es va aprovar per unanimitat amb 3 vots d'UA, 2 de la formació occitanista vinculada a la CUP, Corròp per Aran, i 1 de CDA. Sobre la discrepància amb Paco Boya, Medán ha dit que ell és alcalde i ''no jutge'' per decidir si un referèndum és legal o no. En aquest sentit, ha qualificat l'actitud de Boya de ''plantejament que no és propi d'un partit nacionalista com el partit nacionalista aranès, que ha de donar suport al dret d'autodeterminació que tenen els pobles''. És per això, que Medán ha proposta que es revisi ''el plantejament i les idees d'algú que està dins el partit nacionalista aranès''.

Anar al contingut