Berlusconi amb els seus seguidors (Reuters)
Berlusconi amb els seus seguidors (Reuters)
Roma

La coalició de Berlusconi s'imposa a Itàlia però no té majoria per governar

Guanyen els antisistema de Cinc Estrelles però la coalició de partits de dretes suma més vots

RedaccióActualitzat

Pendents de l'escrutini definitiu de les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Itàlia, els resultats actuals del recompte -el 70%- fan preveure un trencaclosques al Parlament que dificultarà la governabilitat del país. Tot indica que les opcions més votades hauran estat les que integren la coalició de partits de dreta, liderada per Força Itàlia, la formació de l'octogenari Sílvio Berlusconi, que està inhabilitat perquè el van condemnar per frau fiscal. A l'espera dels resultats definitius, la coalició de Berlusconi arriba al 37% dels vots.

L'escrutini, però, dona com a força més votada, en solitari, el moviment antisistema Cinc Estrelles, fundat el 2009 pel còmic Beppe Grillo, que supera el 31% dels sufragis. Aquesta formació guanya de manera aclaparadora, especialment al sud d'Itàlia, tot i que es manté vigent una llei electoral que els perjudica clarament, ja que castiga qui no forma coalició.

 

 

Qui haurà d'intentar formar govern és la coalició de la dreta. Un dels fets més destacables és que la Lliga Nord de Matteo Salvini (amb el 18,4% dels vots) ha fet el sorpasso a Força Itàlia (el 14,4%). El tercer partit de la coalició, els ultradretans Germans d'Itàlia, de Giogia Meloni, obtindria poc més del 4% dels vots.

El Partit Democràtic de Matteo Renzi és el gran derrotat, amb menys del 20% dels vots. Un resultat que ha obligat l'exprimer ministre a presentar la dimissió.

En tot cas, Itàlia, sense majoria, ha quedat bloquejada tal com preveien els sondejos. No es pot construir cap majoria coherent i és difícil crear aliances. Són uns resultats que fan que el país sigui pràcticament ingovernable.

Han passat quinze mesos des que el 4 de desembre del 2016 Renzi va perdre també el referèndum. Els electors han tornat a dir "no" a l'establishment. La prova més evident és que més de la meitat dels italians han votat els partits populistes: el moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord, que són antieuro, antiimmigració i antieuropeus.

Els antisistema s'imposen al sud i la dreta al nord

El mapa polític d'Itàlia mostra una clara divisió entre el sud, on guanya Cinc Estrelles, i el centre i nord del país, on s'imposa la coalició de dretes. El sud i també les illes de Sicília i Sardenya es tenyeix del groc intens del moviment de Luigi di Maio.

 

 

No obstant això, els sondejos ja auguraven com a eventual guanyadora la coalició de dretes formada per Forza Italia, la Lliga Nord i Germans d'Itàlia. Antonio Tajani, actual president del Parlament Europeu, ha acceptat l'oferta de Berlusconi per ser primer ministre, si hi ha acord de govern.

Nova llei electoral

Amb les eleccions d'aquest diumenge s'ha estrenat una nova llei electoral que introdueix un sistema mixt (proporcional i majoritari) que permetrà governar només els que arribin al 40% dels vots. A priori, això obligarà els partits a establir àmplies aliances per formar un govern estable. Si no hi ha majories clares, les diferents formacions hauran d'intentar negociar i arribar a acords per formar l'executiu i evitar repetir eleccions.

Jornada sense incidents

Les votacions s'han produït en un clima de tranquil·litat, tot i que hi ha hagut llargues cues de gent i problemes amb les paperetes pel complex sistema amb què voten els italians.

Una de les imatges del dia l'ha protagonitzat Berlusconi, quan es disposava a votar en un col·legi de Milà i ha estat sorprès per una activista del grup Femen que ha pujat a una mesa electoral sense samarreta i ha cridat: "Berlusconi, el teu temps ha acabat". "Il Cavaliere" ha hagut de sortir de la sala durant uns moments fins que han fet fora la dona.

ARXIVAT A:
Itàlia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut