Barcelona

El món literari dóna l'últim adéu a l'escriptor Jordi Sarsanedas

Personalitats de les lletres s'han reunit al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona per acomiadar l'escriptor, poeta i traductor Jordi Sarsanedas, mort dijous passat als 82 anys. A la cerimònia hi han assistit personalitats tan diverses com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'editor Xavier Folch, el cantautor Raimon, el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i Josep Maria Castellet, degà de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Precisament Castellet ha destacat "la personalitat" de Sarsanedas per damunt del seu nom i ha qualificat l'escriptor "com una persona poc atípica al nostre món".

Actualitzat

Sarsanedas, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i Premi Josep Pla amb "La noia a la sorra", va començar publicant poesia el 1948 amb el llibre "A trenc de sorra", preàmbul d'una llarga trajectòria que es va veure reunida en una primera aproximació a la seva obra completa en el volum "Fins a un cert punt".

L'èxit més remarcable d'aquells primers anys, quan s'erigeix com la primera revelació de la postguerra amb els seus contes, és el conjunt de narracions "Mites", del 1954. Després, va publicar la novel·la "El martell", que es converteix en obra de referència de la literatura catalana després de la Guerra Civil.

Llicenciat en Lletres per la Universitat de Tolosa, la seva obra, entre el somni i l'al·legoria, sempre es va mostrar oberta als corrents que expliciten la crisi de valors socials i morals de la societat contemporània, si bé allunyada des d'un principi del realisme social.

Durant aquests últims anys, havia intensificat el seu ritme d'escriptura, fet que el va portar a publicar amb més assiduïtat. El 1994 va publicar bona part de la seva narrativa breu a "Contes (1947-1969)", un gènere al qual va tornar en la seva última obra, "Una discreta venjança", publicada el 2005. Jordi Sarsanedas va ser degà de la Institució de les Lletres Catalanes i president de l'Ateneu Barcelonès.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut