Barcelona

El món dóna la benvinguda al 2012

El món sencer comença a donar la benvinguda al nou any, el 2012. A cada racó dels sis continents tenen tradicions particulars per deixar enrere l'any que s'acaba i entrar amb bon peu en el que comença. En la majoria de casos tenen a veure amb la idea de l'etern retorn, amb el tancament d'un cicle. Hi ha rituals que criden especialment l'atenció per la seva singularitat.

RedaccióActualitzat
Oceania, la primera a rebre el 2012

Comencem per Oceania, la porta d'entrada del nou any al món. Els habitants dels antípodes han començat el 2012 amb un enorme dispendi pirotècnic. A les 11 en punt, hora d'aquí, els arxipèlags polinesis de Samoa i Tokelau, situats al Pacífic sud, han canviat de calendari i s'han convertit en els primers a rebre el 2012.

Una hora més tard, Auckland, la ciutat més gran de Nova Zelanda, ho ha celebrat amb un impressionant espectacle de focs que ha durat prop de cinc minuts. D'aquesta manera, els neozelandesos han deixat enrere un 2011 trist, en què un sisme va sacsejar la ciutat de Christchurch, on van morir 181 persones.

A Austràlia, prop de 50.000 petards i coets s'han enlairat a la ciutat de Sydney, una de les primeres celebracions que, a cada fus horari, aniran desplegant la benvinguda de la resta del món al 2012. Milers de persones s'han concentrat als voltants de l'emblemàtica Casa de l'Òpera, símbol de la ciutat, per acomiadar el 2011 i viure en directe els 20 minuts de focs artificials.

El Japó es guarneix de tradició i modernitat

Els japonesos han aprofitat les últimes hores del 2011 per preparar el tradicional àpat de final d'any i la festa de Cap d'Any, una de les més importants al país. Per rebre aquest 2012 de la millor manera, al país nipó, les dones es guarneixen amb el seu millor quimono i fan llargues sessions de perruqueria i maquillatge.

Música i foc als països anglosaxons

Els països anglosaxons es decanten per la llum com a metàfora del nou dia, del nou any. A Escòcia, amb una processó de torxes. A Times Square, a Nova York, amb la bola lluminosa de Cap d'Any. Lady Gaga serà l'amfitriona d'aquesta nit i l'encarregada de prémer el botó que fa baixar la bola de vidre. La cantant interpretarà el compte enrere per a les 12 de la nit.

Milers de novaiorquesos, visitants i teleespectadors seguiran atentament la protagonista d'una tradició que es remunta al 1907. Per rebre el 2012, Lady Gaga oferirà un concert en directe des de Times Square que emetrà la cadena ABC per a tot el país. També s'espera que cantin el fenomen del pop adolescent Justin Bieber i el cantant i productor cubà Pitbull.

Rituals per al 2012 a l'Amèrica del Sud

I als països de l'Amèrica del Sud els rituals seran els protagonistes de la celebració del 2012. A l'Uruguai, una autèntica pluja de papers cobreix el cel de Montevideo. És un fenomen que sorprèn els que ho veuen per primera vegada, però que té una explicació ben senzilla. Els treballadors dels barris d'oficines de la capital de l'Uruguai tiren per la finestra els calendaris i les agendes de l'any que s'acaba. Al carrer queda una gran catifa feta amb els papers dels dies que ja han volat.

No és l'únic ritual de final d'any. Els habitants del país diuen que les energies negatives se'n van amb aigua i per això fan guerres d'aigua a diversos indrets. Cal recordar que a l'hemisferi sud és estiu i no hi fa el fred que fa a Catalunya.

Al Brasil, el cicle anual també es tanca amb aigua, la de la platja de Copacabana. Vestits de blanc, els brasilers adoren Iemanjà, la deessa del mar en la cultura afrobrasilera, perquè els dugui prosperitat per al 2012.

Un auguri que al Perú busquen a l'anomenat Mercat dels Desitjos, on es poden comprar tot tipus d'amulets, llavors i fulles per als rituals xamànics que eliminen les males vibracions.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut