L'escriptor, crític i editor Josep Maria Castellet ha mort als 87 anys.
L'escriptor, crític i editor Josep Maria Castellet ha mort als 87 anys.
Barcelona

El món cultural qualifica Castellet de "mestre"

El món cultural coincidex a qualificar Josep Maria Castellet, mort aquest dijous als 87 anys, com un dels homes que més han influït en el món literari i editorial català. Gairebé totes les veus que han parlat sobre la noticia han qualificat Castellet de "mestre" del món literari i editorial català i espanyol des dels anys 60 fins a l'actualitat.

RedaccióActualitzat

Castellet ha tingut un paper destacat en la vida cultural catalana de la segona meitat del segle XX i ha estat l'ànima d'Edicions 62. Sota la seva direcció, l'editorial es va convertir en la referència de les lletres catalanes. La seva pèrdua ha deixat sentir moltes veus en el seu record:

El president de la Generalitat ha destacat la tasca de Castellet en un comunicat. Mas ha dit que l'editor "va posar la seva saviesa al servei d'una cultura catalana moderna" i ha afegit que "sabia què passava al món, ens ho va explicar i ho va aplicar". El president ha recordat que Castellet  va posar "la seva saviesa al servei d'una cultura catalana moderna, i va crear instruments crítics per ensenyar-nos a valorar autors catalans de talla universal com Salvador Espriu, Josep Pla i Mercè Rodoreda."

Castellet i Mas.

"Va aixecar ponts amb totes les expressions de la cultura internacional, però sobretot entre el català i el castellà", són les paraules del catedràtic i assagista Joaquim Molas, co-autor amb Castellet de l'antologia "Poesia catalana del segle 20". El comissari de l'Any Espriu, Xavier Bru de Sala, ha remarcat el paper de Castellet com a "exportador de la cutlura catalana".

També ha tingut unes paraules de record cap al "mestre", el conseller de Cultura, Ferran Mascarell qui ha dit que Castellet ha estat "una persona clau i fonamental en l'articulació de la cultura del país". El conseller ha volgut recordar la generositat de Castellet i ha afirmat que "és gairebé impossible explicar la cultura catalana des de 1950 fins ara, sense tenir en compte la seva feina, funció i actitud".

Xavier Folch, editor, escriptor i polític català, també ha parlat de Castellet i ha destacat que representa "l'editor més decisiu de la història" .Folch, va tenir una destacada participació en la lluita contra el franquisme i és un referent del catalanisme cultural. Va ser diputat al Parlament de Catalunya.

La directora actual d'Edicions 62, Pilar Beltran ha recordat l'amistat que la unia amb Castellet i ha volgut destacat que era una persona: "generosa, irònica i divertida." Beltran també ha dit que Castellet era molt "assenyat i amb una gran capacitat crítica." 

Anar al contingut