Barcelona

El món casteller reclama tenir l'última paraula en l'ús del casc i suspèn les exhibicions per la mort d'una nena a Mataró

Les colles castelleres catalanes i molt especialment els Capgrossos de Mataró, així com tota aquesta ciutat del Maresme, viuen commocionades per la mort d'una nena de 12 anys mentre feia un castell. En senyal de dol, aquest cap de setmana, s'han suspès totes les actuacions previstes a Catalunya. El fatal accident, ocorregut el 23 de juliol passat durant les festes de Mataró, coincideix amb l'inici dels primers estudis per introduir el casc en els nens castellers. La Coordinadora de Colles Castelleres ha defensat que la tradició de torres humanes és una activitat segura i ha reclamat que sigui el món casteller qui tingui l'última paraula sobre l'ús del casc.

Actualitzat

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya creu que el tràgic accident de la jove castellera dels Capgrossos de Mataró ha estat una trista fatalitat. Malgrat la percepció que té la societat que l'activitat castellera és de gran risc i de grans caigudes, el president de la Coordinadora, Jordi Carbonell, assegura que dia a dia el món casteller pren més mesures de seguretat i prevenció, i comproven a través d'estudis científics com van disminuint les caigudes i les lesions. Feia 23 anys de l'última mort en un accident com aquest.

Precisament la mort de la nena castellera després d'estar dotze dies lluitant entre la vida i la mort a conseqüència d'una greu caiguda ha coincidit amb l'inici de la utilització del casc per la canalla en la construcció dels castells en el marc d'un estudi elaborat pel CAR de Sant Cugat en què participaran 33 colles. L'estudi valorarà l'adaptació dels nens al casc, dissenyat per l'empresa NZI i que té un dispositiu que absorbeix l'energia durant el xoc en les caigudes i garanteix seguretat tant per a qui el porta com per a qui pugui rebre un cop.

La coordinadora destaca que el món casteller s'ha regulat durant més de 200 anys sense necessitat d'anar de la mà de ningú i per això reclama que siguin les mateixes colles les que decideixin si el fan servir.

La consternació que ha produït el tràgic accident en el món casteller ha fet susprendre totes les actuacions previstes pel cap de setmana, fins i tot la d'aquest diumenge a Llorenç del Penedès, on s'havia de fer la primera actuació de castellers amb cascos.

Aquest dissabte a la tarda s'ha celebrat el funeral de la jove castellera a Mataró, que ha comptat amb l'assistència de representants de pràcticament totes les colles castelleres catalanes. A la sortida de la cerimònia, a la basílica de Santa Maria, s'han aixecat deu pilars en el seu homenatge. L'ajuntament de la capital del Maresme ha decretat tres dies de dol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut