Barcelona

El MNAC acull l'Espanya que Sorolla va pintar per a la Hispanic Society de Nova York

El Museu Nacional d'Art de Catalunya acull a partir d'aquest divendres el conjunt de pintures que el valencià Joaquim Sorolla va crear per decorar la biblioteca de la Hispanic Society of America, de Nova York. La sèrie està formada per catorze panells de grans dimensions que retraten característiques geogràfiques de l'Espanya de l'època. És el primer cop que surten de Nova York des que els va pintar a principis del segle XX. Arriben acompanyats d'una cinquantena de dibuixos preparatoris que permeten entendre més bé aquest valuós conjunt. Tot plegat, es podrà veure fins al 3 de maig de manera gratuïta.

Actualitzat
Van sortir per primera vegada del seu emplaçament a Nova York per ser restaurats per iniciativa de Bancaixa, i des d'aleshores s'han exhibit a València, Sevilla, Màlaga i Bilbao, on han estat vistos per més de 900.000 persones. Ara arriben al MNAC els catorze frescos que Sorolla va pintar per a la Hispanic Society of America, de Nova York.

La següent parada serà el Museu del Prado de Madrid i, segons el director de Bancaixa, llavors ja hauran vist la mostra més de dos milions de persones, cosa que "la convertirà en l'exposició més vista d'Espanya".

Els que visitin l'exposició podran contemplar peces de gran mida com "El encierro. Andalucía", "Los Nazarenos. Sevilla", "El mercado. Extremadura", "La pesca del atún. Ayamonte", "La romería. Galicia", "La fiesta del pan. Castilla", "La jota. Aragón", "El pescado. Cataluña", "Las grupas. Valencia" i "El baile. Sevilla", que van haver de ser desmuntades dels seus bastidors i viatgen enrotllades en contenidors especials.

La resta de peces viatgen a l'interior de caixes sense ser desmuntades dels seus bastidors, com succeeix amb "Los toreros. Sevilla", "Los bolos. Guipúzcoa", "El Consejo del Roncal. Navarra" o "El palmerar. Elche".

A diferència de la ubicació d'aquestes obres a la Hispanic Society, a una altura considerable, al MNAC estan molt més baixes, cosa que, segons ha explicat la directora del museu, María Teresa Ocaña, permet "ressaltar la grandiositat, el color i la proporció dels murals".

Segona exposició, exclusiva a Barcelona: els treballs preparatoris de "Visió d'Espanya"

El MNAC acull una segona exposició que complementa la mostra principal. Està formada per un conjunt d'uns 50 dibuixos, contribueix a explicar el procés de creació dels 14 grans panells pintats per Sorolla. Mantenint com a fil conductor el recorregut geogràfic, l'exposició de dibuixos preparatoris posa l'accent en la llibertat i l'espontaneïtat que només atorga l'obra sobre paper.

Per a aquest ingent projecte, Sorolla va dedicar vuit anys a recórrer tota la geografia espanyola i no va arribar mai a veure l'obra a la sala per a la qual els va crear.

Anar al contingut