Londres

El ministre de l'Interior britànic va presentar la dimissió arran de la polèmica per l'alliberament de delinqüents estrangers

El ministre de l'Interior britànic, Charles Clarke, ha admès que va arribar a presentar la dimissió per la polèmica sobre l'alliberament de més de mil delinqüents estrangers. En un principi aquests presos havien d'haver estat deportats als seus països d'origen, però una sèrie d'errors administratius van provocar que fossin deixats en llibertat en territori britànic. Segons fonts ministerials, els alliberaments van començar el 1999, però no van ser detectats pel ministeri fins a l'estiu d'aquest darrer any. A finals d'any Clarke va oferir la renúncia al primer ministre, Tony Blair, però aquest va opinar que no era correcte. Ara la polèmica ha arribat al Parlament.

Actualitzat

Els problemes s'acumulen per a Tony Blair. Una nova polèmica afecta el govern laborista. L'afer de l'alliberament dels delinqüents estrangers que havien de ser deportats ha provocat que tant el dirigent conservador, David Cameron, com el liberal demòcrata, Menzies Campbell, demanin la sortida del ministre de l'Interior, a qui han qualificat d'"incompetent". Tanmateix, el ministre Clarke ha informat que va oferir la dimissió a Blair, però que aquest la va rebutjar immediatament.

Clarke ha afirmat que comprèn el malestar dels ciutadans i que és normal la preocupació de la gent. Segons el ministre, el problema es va produir per una falta de comunicació entre dues organitzacions, el Servei Penitenciari i la Direcció d'Immigració i Nacionalitat del Regne Unit.

L'error en qüestió ha permès que des del 1999 hagin estat alliberats 1.023 detinguts estrangers que havien de ser deportats. D'aquests, 288 entre el mes d'agost de 2005 i març d'aquest any. Entre els alliberats hi havien presoners condemnats per assassinats, violacions i casos de pederàstia. Tot plegat és un tema força delicat si tenim en compte que Blair acostuma a presentar-se a l'electorat com el garant de la seguretat i el respecte a l'ordre públic.

El portaveu d'Interior dels "tories", David Davis, ha demanat la dimissió de Clarke i ha refermat que la posició del ministre és "insostenible". Segons Davis, Clarke va estar al corrent del problema deu mesos abans i hauria d'haver-lo tractat de "manera urgent". A més, ha afegit: "Crec que, llevat que tingui una explicació molt bona, i no puc pensar en una que pugui satisfer la Cambra dels Comuns, la seva posició s'ha tornat insostenible."

Anar al contingut