Madrid

El ministre de Justícia diu que no s'actuarà contra el 9-N si la Generalitat no hi intervé

El ministre de Justícia deixa la porta oberta que la Fiscalia o l'Advocacia de l'Estat actuïn si l'executiu d'Artur Mas incompleix de manera "rellevant" la provisió del Constitucional

RedaccióActualitzat

El govern espanyol no preveu actuar contra el 9-N si la Generalitat no hi intervé directament. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que el govern espanyol no recorrerà a la justícia si la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament de la consulta de diumenge que ve. Catalá s'ha pronunciat d'aquesta manera després de ser preguntat, en una roda de premsa, sobre la possibilitat que la votació de la consulta es faci al carrer i no en col·legis o organismes dependents de l'executiu català.

El titular de Justícia ha deixat clar que la línia vermella del govern espanyol en aquest tema és la implicació directa de la Generalitat, però no ha quedat clar que s'actuï d'ofici, per exemple, davant del fet que s'obrin instituts que depenen de l'administració catalana perquè la gent hi vagi a votar.

Tot i això, ha deixat la porta oberta a noves accions judicials contra el 9-N en cas que hi hagi incompliments "rellevants" de la provisió del Tribunal Constitucional contra la consulta alternativa.

En aquest sentit, ha dit que si l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia observen que s'està vulnerant la llei es "promourà l'actuació que correspongui". I, en cas que un ciutadà presenti una denúncia davant de qualsevol òrgan jurisdiccional en relació amb la celebració de la consulta, "s'haurà de veure si s'està violant l'ordenament jurídic".

Precisament, el partit Plataforma per Catalunya (Pxc) ha anunciat que diumenge al matí denunciarà a tots els jutjats de guàrdia de Catalunya la presència de locals oberts i habilitats per dur a terme el procés suspès cautelarment pel TC. La formació considera que les persones que participin del procés cometran, com a mínim, un delicte de desobediència i potser també un de sedició.

El ministre ha recordat que la segona impugnació de la consulta fa referència al manteniment actiu de la pàgina web i al fet de donar instruccions als centres docents o funcionaris.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha afirmat aquest mateix dijous que no s'imagina els Mossos retirant urnes. "És un escenari extrem que jo crec que no es donarà", ha manifestat, tot i que ha deixat clar que si hi hagués una ordre de jutges o fiscals per retirar les urnes que s'instal·lin el 9-N, els Mossos l'atendran, "com no pot ser d'una altra manera", una afirmació que el ministre de Justícia ha considerat "lògica i raonable".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut