El ministre de Justícia descarta conseqüències polítiques de la decisió sobre De Juana

El ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, ha descartat que la decisió de l'Audiència Nacional sobre la situació penal de José Ignacio de Juana Chaos tingui "conseqüències polítiques" i que s'ha "d'acatar i punt". El portaveu del grup socialista, Diego López Garrido, s'ha manifestat en el mateix sentit dient que el PSOE "respecta i acata en tota la seva extensió" la decisió. López Garrido ha afegit que el tribunal ha actuat "amb tota la independència". El coordinador general d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha lamentat, en canvi, que no s'hagi arribat a una decisió més humanitària. En sentit similar s'ha pronunciat ERC.

Actualitzat

El ministre Juan Fernando López Aguilar no ha considerat la decisió un revés per a la fiscalia, sinó que simplement "s'han aplicat les regles del joc". Aguilar ha acusat el PP d'intentar, en canvi, condicionar les actuacions judicials.

El portaveu socialista, Diego López Garrido, ha afegit que no s'han de buscar "motivacions polítiques" darrere el pronunciament de l'Audiència. En aquest sentit, ha instat el PP a acatar "totes" les decisions judicials, sense excepció.

Miguel Buen, dirigent del Partit Socialista d'Euskadi, també ha expressat el respecte als jutges, però ha matisat que "per sobre de tot cal preservar la vida de les persones".

El coordinador general d'EU ha lamentat que l'Audiència no hagi aconseguit "equilibrar adequadament justícia, sensibilitat social i humanitarisme". Per Gaspar Llamazares, s'hauria d'evitar la mort d'un reclús en presó preventiva "per un delicte d'opinió". El dirigent d'Esquerra Unida ha criticat també que la mesura s'hagi pres amb "un mecanisme excepcional" com és el ple de l'Audiència Nacional.

Des de Catalunya ERC ha assegurat que "respecta, però no comparteix" el pronunciament de l'Audiència Nacional. Els republicans lamenten que el tribunal no hagi tingut un "gest humanitari" donada la situació extrema de De Juana. El portaveu al Congrés Agustí Cerdà ha afegit que el seu partit vol pensar que "la presió d'alguns grups polítics i mediàtics no ha incidit en la decisió final".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut